Personalläget i grundskolan är fortsatt ansträngt

Ett tiotal personer från förvaltningen för skola och utbildning har fått rycka in för att klara bemanningen i Skellefteås grundskolor, som varit mycket ansträngd den gångna veckan. ”Nu ser läget ut att ha stabiliserat sig”, säger Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun.

Foto: Pressbild Skellefteå kommun

Skellefteå2022-01-28 19:00

Det handlar i första hand om utbildade pedagoger som vanligtvis jobbar på utvecklingsenheten som nu fått rycka in som vikarier på de skolor där behoven varit störst. Men även två logopeder och en systemansvarig för IT har ställt upp.

Hur har intresset varit för att hjälpa till?

– Det är ganska många som anmält sig och det ser ut att fungera bra. Personalen är peppad och känner att vi har ett gemensamt ansvar för att lösa situationen på bästa sätt, säger Henrik Bolin, som själv, precis som många andra, drabbats av covid-19 och jobbar hemifrån.

– Vi får se när jag är frisk igen om jag själv går ut i verksamheten också. Vår högsta prioritet är att hålla verksamheten igång så ingen skola ska behöva stänga.

undefined
Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun.

Sjukfrånvaron var ju hög tidigare i veckan – hur ser läget ut nu?

– Min känsla är att det börjat stabilisera sig, även om läget fortfarande är ansträngt. Vi ligger på ungefär 20 procent frånvaro bland personalen i grundskolan, säger Henrik Bolin.

Vilka skolor är värst drabbade?

– Värst är det för de skolor som har många i personalen frånvarande, men inte särskilt stor frånvaro hos eleverna. Kusmarksskolan, Auraskolan och Medleskolan vet jag har haft det tufft. Ser man på områden som drabbats hårt så är Kågedalen och de östra delarna, Ursviken och Skelleftehamn, hårt drabbade.

undefined
På Kusmarksskolan är 73,7 procent av personalen frånvarande, vilket är nästan tre av fyra.

Sett till enskilda skolor är frånvaron bland personalen störst på Kusmarksskolan, där 73,7 procent av personalen är sjuka eller sitter i karantän, följt av Yttre Ursviksskolan på 47,1 procent.

Har du fått någon rapport om hur eleverna påverkats av att det varit så stor omsättning av personal?

– Nej, jag har inte hört något om att det inte skulle funka. Det är klart att det inte är bra för barnen att möta nya vuxna varje dag och i första hand har ju skolorna flyttat om bland den egna personalen. Det finns också en stor förståelse för att läget är extremt. Vi gör alla så gott vi kan, säger Henrik Bolin.

Hur planerar ni inför nästa vecka?

– Vi har dagliga träffar och ständig kontakt med rektorerna i de hårdast drabbade områdena, så på måndag till exempel har vi extra beredskap i Kågedalen och i Skelleftehamn. Vi hoppas ju att det börjat vända, men vi tar det dag för dag. 

FAKTA

Skolorna med störst frånvaro bland personalen:

1) Kusmarksskolan, 73,7 %

2) Yttre Ursviksskolan, 47,1 %

3) Auraskolan 38,9 %

4) Örjansskolan, 31,9 %

5) Ersmarksskolan, 30,8 %

Skolorna med lägst frånvaro bland personalen:

1) Hjoggböleskolan, 0 %

2) Ursviksskolan, 10,7 %

3) Tuböleskolan, 10,8 %

4) Gummarksskolan 11,8 %

4) Lejonströmsskolan, 11,8 %

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!