Förskolorna på Mobacken och Falkträsket är identiskt byggda och öppnade i januari 2021. Efter ett år i drift har de nu utvärderats av personal och vårdnadshavare – som är nöjda med vissa saker men också riktar skarp kritik.
Personalen har bland annat synpunkter på lärmiljön inomhus, lokalytorna för måltider och vilorum samt tillgänglighetsanpassningen.
Några exempel är att flera dörrar saknar dörröppnare för rörelsehindrade, att vissa rum upplevs för små och att det är svårt med avskildhet. Ljudmiljön anses bitvis vara hemsk, dessutom måste stolar i matsalen bytas ut beroende på barnens ålder vilket anses ge dålig arbetsmiljö och skapa stress.
Vårdnadshavarna å sin sida är överlag ganska nöjda, men tycker att besöksmiljön kan förbättras.
– Det är viktigt att vi kan fånga upp de här synpunkterna. Vi tar det med oss när vi ska revidera vårt ramprogram, alltså det övergripande dokument som styr hur och var vi bygger förskolor, säger för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg.
Sedan 2016 har sju nybyggda förskolor utvärderats i Skellefteå kommun. Aldrig tidigare har ”betyget” blivit så här lågt. Medarbetarna på Falkträsket är dock betydligt mer nöjda än de på Mobacken. Svarsfrekvensen från Mobacken är också väldigt låg – bara åtta medarbetare har uttalat sig.
– Det är intressant att man ser olika saker trots att det är två identiska byggnader. Nu ska vi se vad vi kan förbättra och förändra, säger Fredrik Stenberg.
Gör ni några konkreta åtgärder?
– Vissa små åtgärder och förändringar är möjliga att göra direkt och jag har för mig att man redan har hittat lösningar på några saker. Sedan handlar det om att vi ska sätta oss ned och se om vi behöver revidera ramprogrammet, vilket är en lång process som tar tid.
Vad tänker du om att det är så många negativa anmärkningar?
– Det är förstås inte bra. Det viktiga är att vi gör en samlad bedömning, vi utgår inte bara från sådana här utvärderingar utan har också en ganska djuplodad dialog med avdelningschefer och medarbetare på förskolorna. Sedan kommer det alltid att finnas synpunkter, alla kan inte tycka att allt är fantastiskt. Vi måste ta till oss vad de säger för vår ambition är ju att bygga så bra som möjligt.