Personal lät anhöriga gå före i vaccinkön

När covid-vaccineringarna inleddes vid Erikslids hälsocentral lät personal anhöriga gå före i vaccinationskön. Sedan dess har regionen förtydligat rutinerna för överblivna doser: ”Det är olyckligt när det blir så här. Det ska finnas listor med personer som kan komma med kort varsel”, säger Camilla Andersson, närsjukvårdschef i Skellefteå.

Vid Erikslids hälsocentral lät personal anhöriga gå före i vaccinkön, när det fanns vaccin kvar vid arbetsdagens slut.

Vid Erikslids hälsocentral lät personal anhöriga gå före i vaccinkön, när det fanns vaccin kvar vid arbetsdagens slut.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Skellefteå2021-02-04 16:30

Händelsen inträffade för cirka fyra veckor sedan. Det rörde sig om sex överblivna doser. För att de inte skulle förgås kallade personal in anhöriga, som därmed fick gå före i vaccinationskön.

Sonja Sundqvist, verksamhetschef vid hälsocentralen, fick kännedom om att det skett först i efter hand. 

– Det inträffade strax före stängning och det är kort hållbarhet på vaccinet, det kan alltså inte sparas över natt. Det var inte gjort med uppsåt, och vi har åtgärdat detta så att det absolut inte kommer att upprepas, säger hon.

Om man hinner kalla in anhöriga borde man väl hinna kalla in prioriterade patienter?

– Som jag sa, det var inte gjort med uppsåt. Nu har vi tydliga rutiner för detta. Rutinerna kan ha varit lite otydliga, säger Sonja Sundqvist.

Hon berättar att de sex anhöriga som blev vaccinerade med sin första dos inte kommer att få gå före kön då den andra dosen ska fördelas.

– De får eftersläpas, vilket innebär att de kanske inte får andra dosen direkt efter fyra veckor.

Karin Granberg, distriktsläkare och medicinskt ledningsansvarig vid hälsocentralen, var en av dem som reagerade på händelsen.

– Vi har ju en prioriteringsordning vi ska följa. När det dagen efter detta blev doser över kallade vi in ambulanspersonal, samt patienter ur riskgruppen, precis som vi ska, säger hon. 

Sonja Sundqvist meddelade också det inträffade till sina chefer. Camilla Andersson är närsjukvårdschef i Skellefteå.  

– Jag har fått information. Jag har också informerats om att de inblandade personerna har haft uppföljande samtal om det olämpliga i deras hantering. Rutinerna har förtydligats.

Borde man behöva förtydliga att personal inte ska gynna sin egen familj?

– Det är det som är olyckligt här. Men från ledningens håll har detta förtydligats nu, vi uppmanar alla att ha listor på personer som kan komma med kort varsel när behovet uppstår, säger Camilla Andersson.

Har detta skett vid fler hälsocentraler i Skellefteå?

– Det är inget jag har fått information om.

Region Västerbotten har tidigare informerat om vikten av att varje vaccindos används. Samtidigt har Brita Winsa, sjukvårdsdirektör, påtalat det olämpliga i att det ges till just anhöriga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!