De senaste dagarna har ett flertal personer från den kommunala vård- och omsorgen hört av sig till Norran. De vill lyfta brister. Det handlar om både undersköterskor och sjuksköterskor. Flera av dem har retat sig på vad hemtjänstens verksamhetschefer uttalat – ”Att det finns gott om skyddsutrustning, och att denna utrustning används.” Flera anställda upplever att det inte stämmer.
– Ja, det finns skyddsmaterial, men det får inte användas i förebyggande syfte, utan bara om någon blivit sjuk. Det känns så galet, säger en kvinna.
Vård- och omsorgschef om kritiken: ”Basala hygienrutiner räcker långt” ”Viktigast skärpa tryggheten kring begreppet misstanke om smitta”Oron är stor
Det finns en stor oro bland flera att föra coronasmittan vidare mellan de äldre. Skyddsutrustning ska användas ”så snart misstanke uppstår”, säger rekommendationen – men personal vittnar om att detta inte efterlevs.
En personal inom hemtjänsten säger exempelvis att hen och hens arbetskamrater råkade ”överhöra” att en brukare testats för covid-19.
– Här har vi alltså jobbat flera stycken, helt utan skyddsutrustning, och sedan gått vidare till andra äldre, säger personen.
Oklara besked
En annan person hävdar att det är först när det positiva provresultatet kommit, som skyddsutrustning sätts in.
Det är lätt att sitta i säkerhet på brinken och ordbajsa. När detta är över, vem bär ansvar för de äldre som dött då? Jag tror att det kommer att komma en flodvåg av kritik när detta är över.
Hemtjänstanställd i Skellefteå död i sviterna av covid-19 – ”Oerhört sorgligt”Ytterligare en person säger att det inte används skyddsutrustning vid ”misstanke om smitta”, utan att det då endast är de ”basala hygienrutinerna” som gäller.
Flera anställda uppger att de vill använda skyddsutrustning i förebyggande syfte – något vissa också fått höra som önskemål från brukarnas anhöriga.
– Men det finns ju inte så att vi kan använda munskydd hos alla, säger en anställd.
En annan säger:
– Många mår dåligt. De är rädda. De tänker – Hur ska jag kunna leva med att jag dragit med mig smitta till äldre och de dör?
Cheferna ”ordbajsar”
Hon fortsätter:
– Hemtjänstcheferna är ju inte ute och ser hur det fungerar. Det är lätt att sitta i säkerhet på brinken och ordbajsa. När detta är över, vem bär ansvar för de äldre som dött då? Jag tror att det kommer att komma en flodvåg av kritik när detta är över.
En annan anställd säger att även om tanken är att en smittad brukare ska besökas av så få anställda som möjligt, så fungerar det inte. Vid dubbelbemanning och flera besök per dag har den äldre träffat massor av personer.
– Så en brukare är sjuk, vi besöker hen och går vidare till nästa. Det går handsprit så in i bomben, och handskar. Man är ju rädd både för sin egen skull och deras.
Andra uppgifter till Norran gör gällande att ett boende i kommunen helt saknar skydd i kontakten med de boende.
Att personal inom hem- och äldrevård skulle behöva mindre skydd än personal på sjukhus tycker en person som hör av sig till Norran känns konstigt.
– Vissa av de vi smittar kommer ju att belasta regionens sjukvård och vi ska ju själva också mäkta med de som kommer bli sjuka.
Hur är tillgången på skyddsutrustning?
– Vår uppfattning från våra chefer är att vi verkligen får hushålla med den, säger personen och får medhåll av en annan anställd.
– Det finns inget material när man ringer och frågar.
Enligt uppgifter till Norran ska skyddsutrustningen förvaras centralt där den inte alls är patientnära.
– Det finns brister som skulle kunna gå lösa. Munskydden är det som känns mest brännande för oss.
Det ska också finnas möjlighet att kassera smittförande avfall, men det finns inte i nuläget, enligt en av dem som hör av sig.
Vad gör ni med det?
– Vi kastar det i en svart sopsäck.
Alla som hört av sig, drygt en handfull personer, vill vara anonyma. De är rädda att råka illa ut om cheferna får veta att de pratat. Norran vet dock vilka personerna ifråga är.
– Många är helt enkelt rädda att förlora jobbet. Den som är kritiskt ses som besvärlig, det finns en tystnadskultur som ställer till det, förklarar en kvinna.