På fredagen anordnades klimatstrejk i Skellefteå. I strejken deltog bland annat Per Bolund, som togs emot av ett 20-tal klimatstrejkare – och ett snöstormigt Skellefteå.
Efter strejken sade Per Bolund att han var glad över att få träffa de, som han själv sade, ”tappra klimatstrejkarna”.
– De har höjt sina röster för att vi i politiken ska göra mer för att få ett hållbart klimat i framtiden. De rösterna ger mig styrka för att fortsätta kämpa vidare.
På torsdagen och fredagsförmiddagen var Per Bolund på besök i Norrbotten och efter strejken på torget åkte han vidare till Northvolt. Tanken med resan var att träffa företag och kommuner som arbetar med den gröna omställningen.
– Nu börjar norra delen av Sverige bli en bygd som många söker sig till. Det visar på att omställningen till ett hållbart klimat inte kommer vara en börda och en belastning, utan en enorm möjlighet som ger tiotusentals nya jobb.
I en intervju med SVT tidigare i veckan uttryckte arbetsorganisationen Svenskt Näringsliv oro över framtida elbrist och hur det kan påverka företag och industrier. Per Bolund säger dock att ha inte känner oro över att Norr- och Västerbotten, i och med alla industrisatsningar som görs, kommer sluka mer el framöver.
– Det är vi glada för, ni får gärna ta elen för ni gör bra saker med den. Men då måste vi se till att producera mer grön el i södra Sverige och det jobbar vi på.
Något annat som debatterats flitigt senaste tiden är bränslepriserna. Nyligen nådde priserna nya rekordhöjder och för många är bilen ett måste i vardagen.
– Jag förstår att det är en jättestor utmaning för människor som inte har något annat alternativ. Där har vi ändrat vår politik, vi höjer inte längre skatten på bensin och diesel utan vi ställer istället krav på bränsleleverantörerna att de måste minska utsläppen. Det är inte människor som inte har något annat alternativ som ska få högre pris i pumpen, utan det är faktiskt oljebolagen som ska ha krav på att ställa om.
Han säger att de nya höga priserna inte har att göra med att skatten höjts, utan att oljepriserna på världsmarknaden går upp.
– Så länge vi är beroende av fossila bränslen för våra transporter kommer vi vara fast i oljeindustrins klor. Då bestäms inte priset i Sverige utan i Ryssland och Saudiarabien. Så vill inte jag att det ska vara.