Ytterligare miljonregn över Northvolt – för klimatåtgärder

Batterijätten ansökte redan år 2020 om bidrag till sin satsning på att återvinna batterier. När sista summan betalats ut har Northvolt Revolt AB fått ta emot nästan 160 miljoner kronor.

Revolt Ett när det byggdes under 2022. Batterijätten har fått motta miljontals kronor i klimatinvesteringsstöd för satsningen på att återvinna litiumjonbatterier. (Arkivbild)

Revolt Ett när det byggdes under 2022. Batterijätten har fått motta miljontals kronor i klimatinvesteringsstöd för satsningen på att återvinna litiumjonbatterier. (Arkivbild)

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2024-08-14 05:00

Stödet går under namnet Klimatklivet, och betalas ut av Naturvårdsverket för lokala klimatinvesteringar. På myndighetens hemsida beskrivs det som ett stöd för "fossilfri framtidsteknik och grön omställning".

Northvolt Revolt AB återvinner litiumjonbatterier och är idag beläget på samma industriområde som fabriken. I mars 2020 beviljade Naturvårdsverket stöd till Northvolt för att satsa på Revolt, och två år senare byttes mottagaren av stödet ut från Northvolt till Revolt.

Initialt uppskattade Northvolt att investeringskostnaderna för Revolt skulle landa på strax över 453 miljoner kronor. I slutändan blev kostnaderna något mer än det dubbla: 958 416 739 kronor.

De senaste åren har Revolt tagit emot 119 219 625 kronor, och som mest har Naturvårdsverket bedömt att bolaget rätt till 158 959 500 kronor.

Enligt reglerna för Klimatklivet får högst 75 procent av stödet betalas ut i förskott. När företaget slutredovisat kan de sista pengarna betalas ut.

Myndigheten bedömer att batteriåtervinningen Revolt lever upp till vad som lovades när Northvolt ansökte om stöd, och det slutgiltiga stödbeloppet på nästan 160 miljoner kronor fastställdes den 20 juni i år.

Den sista utbetalningen till bolaget blir 39 739 875 kronor.                                             

Klimatklivet

Klimatklivet är ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. 

Stödet kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. 

Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Stödet får uppgå till högst 70 procent av företagets investeringskostnad.

Källa: Naturvårdsverkets hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!