Hopp om ny sjuksköterskeutbildning

Umeå universitet får 8,5 miljoner kronor för att ha vårdutbildningar på fler platser. Men det är oklart vad det innebär för sjuksköterskeutbildningen i Skellefteå. Det ska förhandlas med Umeå universitet.

Enligt Ida Lindh skulle pengatillskottet kunna innebära att man gör en ny form av hybridutbildning, inte en ren distansutbildning.

Enligt Ida Lindh skulle pengatillskottet kunna innebära att man gör en ny form av hybridutbildning, inte en ren distansutbildning.

Foto: Lars Andersson/Sven-Olof Ahlgren/ UNT Arkiv

Skellefteå2022-08-29 11:00

Pengarna riktas mot utbildningar till biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, barnmorska och specialistsjuksköterska som bedrivs på annan ort. 

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att decentraliserade vårdutbildningar är en viktig del av arbetet för att möta behovet av utbildad personal. När utbildningen ska bedrivas på flera orter blir det dyrare, därför genomför regeringen nu en satsning på vårdutbildning i områden där det råder brist på utbildad arbetskraft.

Sjuksköterskeutbildningen i Skellefteå blev distansutbildning 2016. Förhoppningen var fler sökande och att institutionen skulle få bättre ekonomi. Distansutbildningen lockade många från södra Sverige. Men många hoppade av. Konkurrensen om platserna ökade också och därmed trängdes lokala sökanden undan. Rekryteringsmöjligheterna i Skellefteå minskade. Kommunen har jobbat för att sjuksköterskeutbildningen i Skellefteå ska utvecklas för att fler ska utbilda sig lokalt. 

Hur pengatillskottet påverkar utbildningen i Skellefteå är i dag dock oklart.

– Vi vet inte konkret i dag vad det innebär. Vi ska ha ett möte med Umeå universitet på tisdag nästa vecka, säger Ida Lindh, strategiskt ansvarig för Campus.

Hon tillägger:

– Det är en jätteviktig fråga som vi har drivit och vi har skickat en skrivelse till universitetet där vi påpekar vikten av att säkerställa rekrytering och kvalitet i utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!