"Viktigt att upptäcka psykisk ohälsa i tid"

Det nya projektet "Barn har rätt att må bra" startades upp i veckan och nytt material har skickats ut till skolorna. Barns psykiska hälsa är en hjärtefråga för mellanstadieläraren Pernilla Westin, som tycker att projektet är viktigt för att pedagoger ska få kunskap om hur man stöttar eleverna i tuffa perioder.

Pernilla Westin, pedagog på Lejonströmsskolan, brinner för att unga ska få må bra.

Pernilla Westin, pedagog på Lejonströmsskolan, brinner för att unga ska få må bra.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2021-04-16 08:00

För att barn och ungas psykiska mående ska tas på allvar är det viktigt med engagerade vuxna. En som brinner extra mycket för detta är Pernilla Westin, pedagog för årskurs sex på Lejonströmsskolan. Hon ser fram emot att projektet "Barn har rätt att må bra", som drivs av Skellefteå kommun i samarbete med Bris och Föräldrasupporten, kommer igång till fullo.

För Pernillas elever kommer det nya projektet innebära nytt material som informerar om deras rättigheter och möjligheter till stöd och hjälp.

– Av erfarenhet vet jag hur viktigt det är att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Även att skapa förtroende och goda relationer med både elever och föräldrar är otroligt viktigt, säger hon.

Det kan vara svårt att upptäcka om unga lider av psykisk ohälsa och för att kunna göra det är det viktigt att vara uppmärksam. Märker man att någon mår dåligt kan det även vara svårt att veta hur man ska agera.

– Som kompis till någon som mår dåligt är det viktigt att prata med en vuxen. Att bära en kompis dåliga mående kan vara tungt. Det är modigt och omtänksamt att våga ta hjälp.

Är man ung och mår dåligt kan man vända sig till elevhälsan på skolan, socialtjänsten på 0910 - 73 50 00 eller Bris som går att nå dygnet runt på 116 111. Är man mellan 16 och 22 år kan man vända sig till ungdomshälsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!