Kvittot är en viktig värdehandling

Juletid betyder också att handel har en stor högtid. Många julklappar ska köpas in. Men om inte klappen passar, hur går det då? ”Att tänka på är att kvittot är en viktig värdehandling”, säger Göran Vårås, Konsument Skellefteå.

Frida Edfast slår in ett julpaket. Biboköp är en av många butiker i Skellefteå som har öppet köp och bytesrätt.

Frida Edfast slår in ett julpaket. Biboköp är en av många butiker i Skellefteå som har öppet köp och bytesrätt.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2021-12-20 19:00

Julveckan. Nu ska de sista julklapparna köpas in. Blir det lite på chans den där sista julklappen inhandlas? Är det något som verkligen passar mottagaren?

– Innan du köper är det bra om du frågar om tillgången på öppet köp och bytesrätt i butiken, berättar Göran Vårås, konsumentvägledare.

Öppet köp är att man kan lämna tillbaka varan till butiken och få pengarna tillbaka. Är det bytesrätt så kan man få lämna tillbaka varan och få en annan vara istället.

– Det är butiken som bestämmer vilka regler som gäller. I Skellefteå vill vi att man ska handla lokalt och det är bra tillgång på öppet köp och bytesrätt i butikerna, men det är absolut inte något man ska ta för givet.

Det finns även en del att tänka på.

– Spara kvittot. Det är ett bevis på att du handlat där och vad du handlat. Sedan får man inte börja använda grejorna om man ska lämna tillbaka de på öppet köp eller bytesrätt, säger Göran Vårås.

undefined
Håll reda på kvittot då du handlar inför julen. Då kan du bevisa att du köpt varan i just den butiken.

Men om man börjat använda sakerna och är missnöjd finns möjligheten att reklamera varan.

– Om det är fel på varan har du alltid rätt att reklamera den, alltså klaga på felaktiga varor. Det gäller oavsett om den är köpt med öppet köp eller bytesrätt.

E-handeln går också på högtryck i juletid, men där gäller lite andra regler.

– Då gäller ångerrätt. Det innebär att det köpet på distans går att ångra. Vi har ångerrätt på köp och det innebär att du har 14 dagar på dig att ångra köpet.

Att köpa något på distans innebär att man köper något utanför företagets affärslokaler. Exempelvis via nätet, telefon eller hembesök. Ångerrätten gäller både varor och tjänster inom EU, Norge, Island och Storbritannien.

Utanför Europa kan man inte luta sig mot 14 dagars ångerrätt. Gäller lagstiftningen i företagets land är det inte säkert att man har rätt att ångra beställningen på samma sätt. Köpvillkoren för ett köp ska finnas på företagets webbplats, om du handlar på nätet.

Är det många som hör av sig till er efter jul med problem kring inköpen?

– Det brukar inte vara någon rusning hos oss. Jag tycker att man följer reglerna bra i Skellefteå och vi har ett jämnt flöde under året kring köp inom handeln, säger Göran Vårås.

Så då är det bara att hoppas julens alla klappar passar bra för mottagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!