Öppet köp är när man kan lämna tillbaka varan till butiken och få pengarna tillbaka. Vid bytesrätt så kan man lämna tillbaka varan och få en annan vara istället.
– Du kan aldrig kräva att få öppet köp eller bytesrätt, det är upp till butiken att bestämma det. Sedan kan det variera hur länge efter inköpet man kan komma tillbaka med varan, berättar Göran Vårås.
Julklappar inköpta på second hand-butiker bedöms bli mer populära i de kärva tider som råder nu. Men där gäller inte öppet köp eller bytesrätt.
– Vi kan inte se vad det är som är inköpt och kan då inte säkert veta om det är rätt vara man kommer tillbaka med, säger Johnaz Bäckman, butikschef på Röda Korsets second hand.
Även på PMU second hand är det tydligt att man inte kan byta.
– Man köper varorna i befintligt skick och det är svårt för oss att se om köpet är gjort hos oss, säger Britt Lindqvist, butikschef på PMU.
Är det en ny trend att köpa julklappar på second hand?
– Tidigare jular har det inte varit någon större skillnad på försäljningen, men vi hoppas absolut att man kan tänka sig köpa julklappar hos oss, säger Johnaz Bäckman.
I Skellefteås butiker är det en bra tillgång på öppet köp och bytesrätt.
– Det är viktigt att man sparar kvittot, det är en värdehandling. Det visar att du betalt varan där och i många fall är det också en garantisedel, säger Göran Vårås.
– Vi vill ju gärna att man handlar lokalt, det är både säkrare och trevligare.
Men det finns ändå saker man måste tänka på.
– Man får inte börja använda grejorna om man ska lämna tillbaka dem på öppet köp eller bytesrätt.
Däremot kan kunderna kontakta butiken om man är missnöjd med varan.
– Om det är fel på varan har du alltid rätt att reklamera den, alltså klaga på felaktigheter.
E-handeln blir också allt populärare och enorma mängder paket lämnas ut i juletid. Men här gäller andra regler.
– På nätet har du ångerrätt inom EU, Norge, Island och Storbritannien. Det innebär att du har 14 dagar på dig att ångra köpet som gjorts på distans.
Att köpa något på distans innebär att man köper något utanför företagets affärslokaler, exempel via nätet, telefon eller hembesök.
– Utanför Europa gäller inte samma ångerrätt. Villkoren vid ett köp ska finnas på företagets webbplats, läs noggrannt där, säger Göran Vårås.