Parisaren hamnar på museet

På fredagen var det dags för ett 70-tal deltagare att ha sin årliga internationella världskongress i Skellefteå. Deras gemensamma nämnare är att de älskar parisare och rubriken för dagen var: ”Så skall vi erövra övriga världen”.

– Parisare för fred och folkhälsan. Bjuder man på parisare så blir man snäll, säger Tommy Schönstedt , president, Parisareakademien.

– Parisare för fred och folkhälsan. Bjuder man på parisare så blir man snäll, säger Tommy Schönstedt , president, Parisareakademien.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-07-05 14:30
undefined
– Parisare för fred och folkhälsan. Bjuder man på parisare så blir man snäll, säger Tommy Schönstedt , president, Parisareakademien.

När man kliver in genom museets dörr kan man känna doften av grillat. I kaféets kök finns Anders Holmbom och Karina Roslund för att grilla och servera både parisarna och bröden med rätt grillränder. Efter en stund så strömmar alla pariserfantasterna in i lokalen.

Korvsnuttar

Varje dag så är det mellan tre och fyra som ansöker om medlemskap i Parisareakademien. Smak för parisare fick Tommy Schönstedt i sin ungdom när han hade varit och spelat tennis, då brukade han åka förbi Malmiagrillen som låg på Nygatan för få sig en parisare.

– Oftast hade jag tur att få köpa en parisare för en och femtio som i vanliga fall kostade fem kronor. men då var det korvsnuttar som de hade sparat åt mig, berättar Tommy.

undefined
Magdalena Andersson, kock på Nordanå värdhus, förbereder parisarna inför lunchen.
undefined
Solgerd Stenlund som har varit med sen starten. Hon överraskar Tommy Schönstedt med ett nytt tillbehör till parisaren maskrosmarmelad.
undefined
En klassiker med tillbehören ketchup, senap och bostongurka.
undefined
Karin Roslund jobbar snabbt i köket med att grilla bröden i klämgrillen.

När slutar en parisare vara parisare?

–Bara den är god och främjar hälsan. En del vill ha rostad lök på, men jag vill ha senap, ketchup och bostongurka. Huvudsaken är att det är en parisarkorv och två bröd utan sesamfrön på. Jag är ingen taliban man får ha vad man vill på, säger Tommy och skrattar.

I går hölls världskongressen i museets kafé och Nordanå värdshus stod för tillagandet av parisarna.

–Det är viktigt hur man grillar parisarna, det ska vara grillränder både på korven och på bröden, säger Anders Holmbom, krögare på Nordanå värdshus som 2015 fick ett prestigefyllt hedersdiplom som högsta beskyddare av pariserkulturen.

Parisare åt folket. Folket åt parisare

Svenska Parisareakademin

Bildades 2009 av Skelleftefödda Tommy Schönstedt som har varit president sedan dess. I dag är det 1 850 medlemmar. Parisaren består av en tjock korv som skärs i centimetertjocka skivor, grillas och serveras med hamburgerbröd. Vanliga tillbehör är senap, ketchup och bostongurka. Sedan 2018 finns Parisarens dag som infaller den 17 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!