När man kliver in genom museets dörr kan man känna doften av grillat. I kaféets kök finns Anders Holmbom och Karina Roslund för att grilla och servera både parisarna och bröden med rätt grillränder. Efter en stund så strömmar alla pariserfantasterna in i lokalen.
Korvsnuttar
Varje dag så är det mellan tre och fyra som ansöker om medlemskap i Parisareakademien. Smak för parisare fick Tommy Schönstedt i sin ungdom när han hade varit och spelat tennis, då brukade han åka förbi Malmiagrillen som låg på Nygatan för få sig en parisare.
– Oftast hade jag tur att få köpa en parisare för en och femtio som i vanliga fall kostade fem kronor. men då var det korvsnuttar som de hade sparat åt mig, berättar Tommy.
När slutar en parisare vara parisare?
–Bara den är god och främjar hälsan. En del vill ha rostad lök på, men jag vill ha senap, ketchup och bostongurka. Huvudsaken är att det är en parisarkorv och två bröd utan sesamfrön på. Jag är ingen taliban man får ha vad man vill på, säger Tommy och skrattar.
I går hölls världskongressen i museets kafé och Nordanå värdshus stod för tillagandet av parisarna.
–Det är viktigt hur man grillar parisarna, det ska vara grillränder både på korven och på bröden, säger Anders Holmbom, krögare på Nordanå värdshus som 2015 fick ett prestigefyllt hedersdiplom som högsta beskyddare av pariserkulturen.
Parisare åt folket. Folket åt parisare