Paramotorflygning — en sport som är på frammarsch

Känslan att flyga paramotor beskrivs som magisk och så fort vädret tillåter försöker skärmflygarna Billy, Ola och Rickard att vara i luften. ”Det är en frihetskänsla som inte går att beskriva”, säger Ola Fredby.

Att flyga paramotor i solnedgången beskrivs som en magisk upplevelse. Här flyger Ola Fredby över Bergsbyn och Rickard Jonsson fotograferar från luften.

Att flyga paramotor i solnedgången beskrivs som en magisk upplevelse. Här flyger Ola Fredby över Bergsbyn och Rickard Jonsson fotograferar från luften.

Foto: Rickard Jonsson

Skellefteå2021-04-17 09:30

Det är en strålande vacker dag, snön är bländande vit och vårkänslorna ligger i luften. I den klarblå himlen kommer två skärmflygare seglandes in mot stan och gör en sväng över Vitberget. Efter några timmars detektivarbete så visade det sig att det var paramotorflygarna Billy Vestermark och Rickard Jonsson, Skellefteå.

– Det var en magisk dag och vädret var helt perfekt för en flygtur. Nu går vi mot sommaren och det blir säkert många fler flygtillfällen framöver, säger Billy som sedan han tog sin licens för sex år sedan, har otaliga flygtimmar i luften.

– Vi är ett gäng här omkring som flyger paramotor och ofta flyger jag tillsammans med Ola Fredby och Rickard Jonsson.

Han berättar att just väderförhållandena för skärmflygning är oerhört viktigt och att det inte får vara kraftiga vindbyar. 

– Det går bra att flyga i en vindstyrka på fem sekundmeter men det blir problem om det är byigt. Det ska inte vara dimmigt eller regn då skärmen kan bli fuktig och vid minusgrader kan det bli isbildning. Det är också viktigt att start och landningsplatsen är bra. Skärmen är stor och väger cirka sex kilo. Den får inte skadas vid start och landning, förklarar Billy och fortsätter:

– Säkerheten vad gäller utrustningen är rigorös. Vi är noggranna med att kontrollera motorn, selen, linorna och skärmen. Nödskärmen ska också undersökas och packas om i sin behållare en gång per år.

undefined
Ola Fredby är ute på en tur över Mobacken. Med en app i mobilen så loggas hela rutten med GPS. Höjd, hastighet och position. Alla flygtimmar rapporteras till Svenska Skärmflygförbundet.

Ola och Rickard började flyga paramotor förra året och de berättar att för varje timme i luften blir tilliten större och att det bara blir roligare.

– Sedan jag var liten har jag velat flyga som en fågel och det här är det närmaste man kan komma. Luftens rörelser känns i selen och vinden viner i ansiktet. Det är en fantastisk känsla, säger Rickard.

– Första gången jag var i luften funderade jag på hur jag skulle ta mig ner, skrattar Ola och berättar vidare att det för varje flygning bara har gått bättre. 

– Det finns mycket att titta på från ovan och det är avslappnande och trevligt. Det är en frihetskänsla som inte går att beskriva. 

undefined
Billy Vestermark och Ola Fredby i Varuträsk där de ibland har startat och landat på isen.

Paramotor, det vill säga skärmflygning med ett motoraggregat och propeller på ryggen, är på stark frammarsch över hela världen. Paramotorflygning kräver förutom kunskap och utbildning även gott omdöme och hänsyn gentemot varandra och omgivningen där man flyger.

– Vi vill inte störa och undviker att flyga över hästar och andra djur, säger Ola och Rickard fortsätter:

– Vi får flyga upp till cirka 3 000 meter beroende på område. Utanför tätbebyggt område får vi som lägst flyga 50 meter om vi inte har markägarens tillstånd. Vi undviker att flyga över stora skogspartier och det är också viktigt att ha koll på alternativa nödlandningsplatser. 

undefined
Att flyga paramotor i solnedgången beskrivs som en magisk upplevelse. Här flyger Ola Fredby över Bergsbyn och Rickard Jonsson fotograferar från luften.

De berättar att paramotorflygning är säkert och enkelt men att det känns bättre och är trevligare att flyga tillsammans med andra.  

– Vi har hörselkåpor och kan kommunicera med varandra. En gång landade vi på en äng, tog en hamburgare på ett ställe i stan och startade färden igen. Det var lite häftigt och något som jag gärna gör om, säger Ola glatt. 

Billy berättar att vem som helst över 16 år kan gå utbildning som finns i olika nivåer.

– Det är som ett tredimensionellt sätt att röra sig. En upplevelse som jag tror många skulle gilla och en sport som vi verkligen kan rekommendera. 

FAKTA

En paramotor är en motor med propeller som bärs med sele på ryggen och som används vid skärmflygning. 

För att få flyga i Sverige måste piloten ha utbildning och en licens från Svenska Skärmflygsförbundet eller Svenska Paramotorförbundet.

Lägsta flyghöjden över tätbebyggelse är 300 meter. I obebyggt landskap är lägsta flyghöjd 50 meter. För att flyga lägre än 50 meter krävs markägarens skriftliga tillstånd.

Flygsträcka och landningsplats är beroende av licens och om luftrummet är reglerat eller ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!