På Degermyrans återvinningscentral går det numera att hälla ett blandat sortiment av pantburkar och flaskor direkt ner i en inkastlucka. Maskinen tar vara på allting, även det som har felaktiga streckkoder, och sorterar det till olika behållare. Besökaren får däremot ingen ersättning för de burkar och flaskor som inte godkänns.
– Det här gör jättestor skillnad. De som inte ids panta på affärerna kommer hit och slänger pantburkar direkt i metallskrotet. Plastflaskor hamnar mest i det brännbara tillsammans med andra sopor, säger Carina Strömbergsson, som jobbar på återvinningscentralen.
Besökaren får sedan välja om hen vill få ett kvitto eller skänka bort slanten, på samma sätt som vanligt. Tommy Marklund, enhetschef avfall vid Skellefteå kommun, berättar att kvittot är går att lösa in hos de större, etablerade butikerna som Konsum, Ica och Willys.
– Kommunen har möjlighet att bestämma vem vi vill stödja med pengarna som går till välgörenhet. Det är Håll Sverige Rent som får dem, så det går till renhållning av platser som medborgare och barn vistas på, säger han.
Ett nollsummespel
Pantmaskinen är den 29:e som Pantamera etablerar i Sverige. För kommunen är det varken knuten någon investeringskostnad, driftskostnad eller underhåll- och reparationskostnad.
– Det här är helt fantastiskt på det sättet, säger Ola Burström (S), ordförande i tekniska nämnden.
Pantamera köper i stället maskinen från tillverkaren och placerar ut den. Om den skulle kräva reparationer kommer de tillbaka och ordnar det. Återvinningscentralen ansvarar för den dagliga driften, men Pantamera ger samtidigt ersättning för det.
– Den kräver cirka 15-20 minuters vård varje morgon. Man tar bort den pant som inte är godkänd, gamla etiketter och lite smuts, säger Tommy Marklund.
Carita Classon, produktchef på Pantamera, berättar att deras inkomst i stället kommer från försäljningen av råvarumaterialet.
– Tyvärr finns det inget smältverk i Sverige som kan göra så fina burkar som vi behöver för livsmedel, därför fraktas det till norra Europa. Vi försöker göra det så miljövänligt som möjligt.
Upp till butikerna
Degermyrans återvinningscentral har omkring 100 000 besökare årligen. Det är minimikravet för att Pantamera ska överväga en plats. Det tidigare kravet var 150 000 besökare.
– Vi sänkte det som en del i vårt uppdrag att få fler att återvinna, säger Carita Classon.
Ingen annan återvinningscentral i kommunen når upp till minikravet.
– Men butikerna har alla möjligheter att köpa in sådana här själva. Vi har både den här större pantmaskinen och en mindre inomhusvariant, säger Carita Classon.
Hon uppskattar priset för den större modellen till mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. Inomhusvarianten kostar mindre. De har egna routeruppkopplingar och startar om sig själva vid eventuella strömavbrott.