Experten: ”Inte hets mot folkgrupp att bränna koranen"

Tumult utbröt och stenar ven i luften när Rasmus Paludan brände koranen i Skellefteå. Men trots den kaosartade stämningen är det inte brottsligt att bränna koranen i sig, enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt. ”Yttrandefriheten väger tyngst”, säger han.

Tumult uppstod när Rasmus Paludan brände koranen i Skellefteå.

Tumult uppstod när Rasmus Paludan brände koranen i Skellefteå.

Foto: Adam Savonen

Skellefteå2022-08-26 06:00

En man rusar fram och försöker slita koranen ur Paludans händer. Stenar kastas. En grupp högljudda ungdomar närmar sig. Polisen tvingas gripa in.

Kaosartade scener utspelade sig på onsdagskvällen när den högerextrema dansksvenska politikern Rasmus Paludan dök upp på Guldtorget i Skellefteå. Han tände eld på koranen samtidigt som han ropade skällsord i en megafon.

Polisen förde bort honom medan tumultet fortsatte. Sent på kvällen var polisnärvaron fortfarande förstärkt på Guldtorget.

undefined
Paludan sätter eld på koranen.

Men trots den upprörda stämningen och Paludans grova språkbruk är det inte brottsligt att bränna koranen i sig, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

– Jag har full förståelse för att många tycker att det är kränkande att han behandlar koranen på ett sätt som kan uppfattas som skymfligt. Men i grund och botten har vi en sekulär lagstiftningstradition i Sverige. Den allmänna uppfattningen är att yttrandefriheten väger tyngst, säger han.

Hets mot folkgrupp innebär att man uttalar sig missaktande mot en grupp – det behöver inte handla om folkgrupper utan kan även omfatta religiösa sådana. Paludan har anmälts för hets mot folkgrupp många gånger, men hittills har det bara lett till en fällande dom i Danmark 2019.

– Hets mot folkgrupp är ju per definition en inskränkning av yttrande- och demonstrationsfriheten. Därför är domstolarna väldigt försiktiga och gör snäva bedömningar, säger Mårten Schultz.

Om andra hetsande inslag förekommer i samband med brännande av koranen, kan det då utgöra hets mot folkgrupp?

– Ja, precis. Det krävs mer än bara själva handlingen att man bränner en koran. Men så vitt jag vet har Paludan varit väldigt noga med att ligga på rätt sida om lagen i det avseendet.

undefined
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Rasmus Paludan besökte Skellefteå för första gången redan på tisdagsförmiddagen. Han hade inte fått tillstånd för offentlig sammankomst, men dök ändå upp och talade till Skellefteborna.

Den gången gick det relativt lugnt till och han fick inte så mycket uppmärksamhet. Men Norrans reportrar kunde iaktta hur den kontroversielle politikern provocerade ungdomar genom nedlåtande tillmälen. Exempelvis kallade han en ung kille för ”babian”.

– Det finns många olika brott som kan aktualiseras när det gäller Paludan. Att kalla en person med utländsk bakgrund för babian skulle till exempel kunna rubriceras som förolämpning, vilket avser kränkande eller skymfande yttranden med hatbrottsliknande motiv. Men det är ett brott som sällan leder till fällande dom, säger Mårten Schultz.

undefined
Polisen fick fullt upp på onsdagskvällen.

Paludan blev riksbekant under de så kallade påskkravallerna tidigare i år, då han reste runt i Sverige i samband med den muslimska högtiden ramadan i syfte att bränna koranen. Det ledde till oroligheter och ett antal upplopp då flera hundra poliser skadades.

Sedan dess har det varit relativt tyst kring den högerextreme politikern. I dagarna har han dock kommit till flera norrländska städer. Förutom tumultet på Guldtorget har han även bränt koranen i Luleå. Dessutom har han dykt upp i Umeå, Piteå och Haparanda.

Morgan Finnsiö är researcher på Stiftelsen Expo, som granskar rasism och främlingsfientlighet. Han har följt Paludans förehavanden under en längre tid och beskriver honom som en extremist med tydligt uttalad ideologi.

undefined
Morgan Finnsiö, researcher på Stiftelsen Expo.

– Han har sagt att han vill fördriva muslimer, först och främst från Danmark och sedan från andra länder. Till slut ska alla muslimer bort från jordens yta. På senare tid har han breddat detta till att inte bara handla om muslimer, han vill också ha bort alla svarta från Danmark och Norden. Det grundar sig i en rasistisk och högerextrem politisk agenda. Själv kallar han sig för etnonationalist, säger Morgan Finnsiö.

Varför är han i Norrland just nu?

– Han har åkt runt i hela Sverige, men Norrlandskusten är en plats som han inte har täckt in lika väl som andra orter. Förr eller senare skulle han komma dit också.

undefined
Rasmus Paludan i Fittja Centrum tidigare i år.

Paludan är partiledare för partiet Stram kurs, som ställer upp i riksdagsvalet för första gången nu i år. Samma parti finns i Danmark, men där har det delvis blockerats av danska myndigheter.

– Han har brutit mot valreglerna i Danmark och är väldigt impopulär där. Tidigare har Paludan också haft samröre med det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Hösten 2021 tog partiet dock avstånd från honom när det framkom att han hade sexchattat med barn. Men han har kvar banden av sympati till svenska högerextrema miljöer, säger Morgan Finnsiö.

Vad vill han uppnå med sina möten?

– Här har det rått ett missförstånd, vissa tror nämligen att han vill göra en värdig religionskritisk protest genom att bränna koranen. Men tittar man på mötena så beter han sig extremt olämpligt. Han har ett oerhört grovt språkbruk och vill göra folk så förargade som möjligt. Han försöker helt enkelt provocera fram bråk.

Han kom till Skellefteå två gånger på två dagar. Vad kan det bero på?

– Han har ett experimenterande förhållningssätt till sina framträdanden. Om han inte får det resultat han vill så provar han nya sätt. Skellefteå är ett bra exempel på att stämningen kan vara väldigt olika på hans framträdanden, säger Morgan Finnsiö.

undefined
Kaosartad stämning på Guldtorget.

Sedan påskkravallerna finns en uppfattning att alla Paludans framträdanden leder till bråk. Men empirin visar snarare på det motsatta.

– I den absoluta majoriteten av alla fall blir han ignorerad, vilket inte leder till några allvarliga ordningsstörningar. Sedan i påskas görs det ofta gällande att muslimer automatiskt orsakar kravaller, men det stämmer inte. Oftast struntar man i honom.

I tisdags började han provocera tonåringar när ingen lyssnade på honom. Är det en medveten taktik?

– Ja, det är klart att det är tacksamt att bråka med ungdomar som kanske inte är så vana vid att debattera. Men han är fullständigt opportunistisk och kan ge sig på vem som helst. Socialarbetare, nattvandrare, polisen, äldre damer.

Hur tror du att Paludans framtid ser ut?

– Hans mönster är att han med ganska kort varsel kungör via sociala medier att han ska ut på turné. Min förväntan är att han fortsätter med detta fram till valet. Det är svårt att säga vad som kommer att hända efter valet, men han kommer knappast att få några röster alls.                                                                                     

RASMUS PALUDAN

Rasmus Paludan är en dansksvensk provokatör och partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs.

År 2020 fick han inreseförbud till Sverige eftersom hans agerande ansågs vara ett samhällshot. Sedan dess har han dock blivit svensk medborgare, eftersom hans far är svensk. Alla medborgare har rätt till inträde i Sverige.

Under april 2022 sökte Paludan tillstånd för flera möten med koranbränning. Dessa möten resulterade i kravaller då 300 poliser blev skadade och många bilar sattes i brand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!