Solen skiner, fåglarna kvittrar och vid lunchtid har Erland Ceder och Siv Berggren Ceder slagit sig ner vid ett av kaféborden på Alhems trädgård. Det är den första restaurangen som paret valt att besöka innan de ska vidare till Orangeriet på söder.
– Vi börjar med restaurangerna som ligger i utkanten och sedan ska vi strosa runt på stan och besöka Rustigue, Torget 4 och La Cena. Det här känns som ett riktigt trevligt koncept men det finns en risk att vi blir proppmätta, skrattar Siv och Erland fortsätter:
– Vi har inte sett någon meny på vad de olika restaurangerna erbjuder så det blir en spännande överraskning.
Hans-Jörgen Ramstedt kommer ut och i dag ska de besökare som köpt biljett för att vara med i Smaka på Skellefteå, bli serverade ett smakprov av den klassiska Napolitanska pizzan Margherita.
– Det är alltid roligt med nya idéer och att ge folk chansen att testa något man annars inte hade gjort. Det här är ett sätt att upptäcka vad restaurangerna har att erbjuda. Jag hoppas att det blir ett återkommande arrangemang och att fler restauranger får möjlighet att delta, säger Hasse innan han går in för att hämta gelato-glass till efterrätt.
Skellefteborna Cassandra Sandström och Emilia Bröckl besöker Orangeriet på söder tillsammans med Elisabeth Svahn från Gävle och Melina Bröckl som bor i Västerås.
– Det här är ett roligt sätt att visa upp stans olika restauranger och testa olika maträtter. Dessutom blev det enkelt för oss då vi slipper välja, säger tjejerna glatt.
På Torget 4 kommer kocken Anne Lindholm ut för att servera nässelpasta.
– Det är full fart här men det är så roligt att folk kommer ut för att träffas, säger hon.
Initiativtagaren Stina Renström, Vida Nord, var nöjd med premiären av Smaka på Skellefteå. Hon berättar att drygt 60 personer deltog i lördags och att responsen från både gästerna och restaurangerna har varit positiv.
– Nu ska vi utvärdera konceptet och tanken är att vi ska försöka arrangera Smaka på Skellefteå, en gång i månaden. Det finns också planer på att utveckla och koppla på andra typer av event som handlar om mat. Vi har många idéer och vi hoppas att även andra restauranger ska vara intresserade av att delta framöver, säger Stina med ett leende.