På fyra ben i tanken

Berner sennenvalpen Viktor har minsann inga problem med sina stora tassar, men cockerspanieln Fendi är inte riktigt nöjd. Springbandet i vattentanken går alldeles för långsamt: ”Öka! Öka! Öka!” gnyr Fendi upphetsat och Alexandra Sgier trycker lydigt på knappen. 11 kilometer i timmen, det är bandets maxfart.

Fortare, det här är ju kul!

Fortare, det här är ju kul!

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-06-11 09:00
undefined
Vattnet inte bara lyfter och gör kroppen lättare, det ger motstånd också. När Fendi får träffa djurfysioterapeuten Alexandra Sgier, då är löpning på springband i vattentank det bästa som finns.

Alexandra Sgier tar hand om djur på Djurkliniken i Skellefteå för rehabilitering sedan de genomgått ortopedisk kirurgi, samt arbetar förebyggande med muskler, senor och leder.

Jag har hjälpt kaniner, får och en gris som bodde hos en eko-bonde.

Visst är apparater bra, laser till exempel. Men djurfysioterapeuten Alexandra, nyligen inflyttad från Schweiz till Granbergsträsk utanför Jörn, använder helst händerna när hundar och katter ska undersökas och behandlas. Det är händerna som talar om var de värkande muskelknutorna sitter någonstans och var det gör som ondast i ryggen. Varför det smärtar - om detta ger hennes känsliga fingrar också besked.

undefined
Bekymmer med senor, muskler och leder, det kan alla djur få. Träning - ibland före, ibland efter en operation - det kan både katter och hundar behöva, konstaterar Alexandra Sgier.

Vill ha snö

- Just nu är Google Translate min bästa vän, försäkrar Alexandra som bott i Sverige bara ett par veckor.

- Jag väntar på att få mitt personnummer så att jag kan börja läsa svenska på SFI.

Hon delar sin arbetstid mellan Djurkliniken och det egna företaget Canis Praxis.

Det var under ett besök hos vänner i Stavaträsk som Alexandra och hennes man Daniel insåg att det var i dessa trakter de skulle bosätta sig. Mycket snö och perfekta förhållanden för de sex slädhundarna. Dessutom ska fyra hästar också flytta till gården.

Utbildade sig

Alexandra, vars pappa kommer från Schweiz och mamma från Irland, har levt med hästar hela livet. Då och då fick hästarna problem med muskler och leder och en fysioterapeut måste tillkallas.

- Till slut insåg jag att jag lika gärna kunde göra det där själv. Började utbilda mig i Schweiz 2010.

undefined
Va? Ska det vara balansträning också? Viktor känner uppenbarligen en viss tvekan inför det här nya påhittet - trots hundgodiset.

Alexandra inte bara behandlat hästar, hundar och katter.

- Jag har hjälpt kaniner, får och en gris som bodde hos en eko-bonde.

Grisar har rejäla muskler, så nog kan det göra ont i dem alltid.

Även för friska

Ett djur behöver inte vara sjukt, ha artros i lederna eller andra bekymmer för att få träffa en fysioterapeut.

En valp som Viktor mår bra av att balansera på en balansboll. Det stärker muskler och leder och bidrar till en bättre kroppskontroll.

undefined
Fortare, det här är ju kul!
Alexandra Sgier

Ålder: 39 år.

Är: Djurfysioterapeut.

Pratar: Helst engelska med alla - både hussar, mattar och patienter.

Fysioterapi: Kan både friska och sjuka djur behöva för musklernas, ledernas och senornas skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!