Här är förklaringen till stadens kvartersnamn

Den fornnordiska guden Balder har sitt tillhåll väst på stan medan Tor har vandrat iväg ända bort till Älvsbacka. Höken finns vid Parkbron medan Svalan har flugit iväg till Viktoriabron. Ja, hur står det egentligen till med namnen på Skellefteås kvarter? Svaret är att oredan är en mycket god ordning.

Så heter kvarteren i Skellefteå centrum.

Så heter kvarteren i Skellefteå centrum.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2022-01-04 07:00

Många av stadens kvartersnamn är extra kända eftersom de också ger namn åt en byggnad. Förmodligen använder du dem utan att reflektera över valet. Men om husets namn är ett djur, en stjärnbild eller en fornnordisk gud, ja då har det att göra med stadens kvarter. 

Den upplevda röran av djur är i själva verket en ganska god ordning. Kvarteren har fått sina namn från älven och norrut i raka rader.

Logiskt nog är raden närmast älven fiskar. Du känner säkert till Abborrverket och ännu en känd fisk är Gösen, där det har varit tal om att bygga på befintliga hus med fler våningar. 

Raden av fiskar fortsätter till Laxen där restaurang Bryggargatan ligger och raden avslutas med Siken på Älvsbacka.  

Nästa rad är fåglarna. Höken är ett exempel, där det funnits ett äldreboende med samma namn. Vidare Korpen som tidigare var arbetsnamnen för det nya stadshuset. I kvarteret Svalan finns ett nybyggt kontorshus, och fåglarna dominerar sedan långt bort på Älvsbacka innan blommorna på Morön tar över. 

undefined
Kvarteren ger ofta namn åt bostadsrättsföreningar. Här har vi några exempel från fiskarnas och fåglarnas kvarter.

Nästa rad är de fyrfota djuren. Ekorren har bland annat ett parkeringshus med samma namn. Hjorten känner du till, där det tidigare stadshuset låg som numera är sålt. 

Oxen är kvarteret där CK-parkeringen låg och där det nu pågår omfattande byggande. Pantern är kvarteret där Skebo har ett 55+boende och där det finns en liten skulptur som föreställer en panter. 

Renen finns strax öster om E4 med ett parkeringshus, och där bortom lite överraskande Tigern. Det är nämligen inget som säger att djuret ska vara lokalt...

Längst upp mot Kanalgatan finns de fornnordiska gudarna. Balder och Frigg är kända för sina skolor, Heimdall för sin hälsocentral och Höder för att det byggs nya bostäder. Loke ligger invid torget.

Oden har gett namn åt flera byggnader i kvarteret som börjar vid Skeppargatan: Kontorshuset Oden var tidigare stadens brandstation. Odenskrapan är Skebos höghus längre in i kvarteret och nere på Odentorget finns statyn som brukar kallas Oden-kvinnan, även om den egentligen heter "Vilande kvinna".   

Guden Tor härskar öster om E4 med ett äldreboende.

undefined
Gudar har gett namn till många kvarter i Skellefteå, och även offentliga byggnader. Hemidall var en himmelsgud, hade tänder av guld och mirakulös hörsel och syn, Tor var åskguden och har givit namn åt en veckodag, Balder var vacker, god och vis. Höder var bror till Balder.

Till sist blickar vi ut i rymden. Raden mellan Kanalgatan och järnvägen består av stjärntecken. Exempelvis Kapella där det ska byggas nya höghus, Perseus där kulturhuset står, Regulus där Norranhuset finns och Sirius som hyser Skellefteå Kraft.

Kvartersnamnen följer tydligast denna indelning i centrala stan, men det finns utstickare mot Prästbordet och Älvsbacka. 

Systemet gäller inte bara från söder till norr, utan även från väster till öster. Namn på A finns längs till väster, exempelvis Abborren och sedan följer de i alfabetisk ordning mot öster. 

I princip ska alla namn längs en syd-nordlig gata börja på samma bokstav, men det stämmer inte helt. På namnet kan man dock någorlunda räkna ut om man befinner sig i västra eller östra delen av centrum. 

Skellefteå började ha benämningar på kvarter 1845, men från början var det endast som nummer med romerska siffror.

Det är oklart när namnen började användas. De bör i alla fall ha varit i bruk år 1922, för då skapades nya kvartersnamn till platser strax utanför stadskärnan. 

undefined
Statyer som åtminstone i folkmun har namn från "sitt" kvarter. Panter på trädstam av Einar Lutherkort har vilat i kvarteret Pantern sedan 1952. Statyn Vilande kvinna som i folkmun kallas Odenkvinnan eftersom hon finns på Odentorget av konstnären Ferdinand Welz.

Skellefteå kommun har som sagt gjort extra reklam för vissa namn eftersom de brukar döpa sina byggnader efter kvarteret.  

Att nya kommunhuset skulle heta Korpen ansågs dock en smula opassande och därför gjordes en namntävling då man valde namnet Brinken. Det har nu ändrats ännu en gång till Stadshuset. 

I Skellefteå älvdal finns totalt cirka 1 500 kvartersnamn och de flesta är valda i teman. 

Namn i stadsdelarna

På Norrböle är kvarteren döpta efter träd, på Morön blommor och i Sjungande Dalen musik. 

Västra Erikslid har Västerbottnisk litteratur. På Morö Backe gäller vintersport och väder, och i Skelleftehamn blev valet gjutning och sjöfart. 

På Anderstorp hittar du kvarter på temat jordbruk, på Campus handlar det om forskning och valen på Sunnanå är instrument och dans. 

Hammarängens industriområde har kvartersnamn från motordelar, Degerbyn ädelstenar och horoskop medan Östra Solbacken har temat eld. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!