The Great Northern, eller TGN som det ofta kallas, ligger vid korsningen där Storgatan ansluter till E4:an i centrala Skellefteå. Visionen var vid invigningen 2017 att huset skulle bli en innovativ mötesplats där nya och etablerade företag, främst inom tech och kreativa branscher, skulle mötas och samverka.
2022 tog coworkingföretaget House Be över driften från Skellefteå Science City, något som Norran tidigare berättat om. Då fanns ett 30-tal företag i byggnaden – allt från enmansföretag till aktörer med ett 20-tal anställda.
Idag finns bara 6-7 mindre företag kvar och stora delar av lokalerna står tomma.
– TGN har inte blivit det vi arbetat för och hoppats på. Det är ingen hemlighet att vi hade velat ha det fullt uthyrt, säger Olof Pergament, vd på House Be till Norran.
På grund av den låga uthyrningsgraden har House Be nu beslutat om neddragningar i verksamheten. Från tre heltidsanställda i Skellefteå minskar de personalstyrkan till en tjänst.
De drar samtidigt ner på servicen i The Great Northern till förmån för deras andra enhet – kontorshuset Svalan som ligger vid älven på andra sidan E4:an. Där har verksamheten lyckats bättre med ett 70-tal företag som medlemmar, varav vissa flyttat från TGN.
– Vi måste, precis som alla företag i de här tiderna, se om vårt hus – och vi har två hus i Skellefteå och då får vi hitta den här typen av lösningar, säger Olof.
Det går även fortsatt att hyra plats i TGN, men House Be ser hellre att man väljer Svalan. På TGN kommer det inte att finnas samma personliga service och möjlighet till community som tidigare.
– Det blir mer som ett vanligt kontorshotell, säger Olof som pekar på flera faktorer som lett dem fram till dagens situation.
– Det är svårt att bedriva den här verksamheten på två enheter med den höga servicenivå vi vill hålla, speciellt i de här tiderna där vi ser att det är tufft i Skellefteå rent allmänt.
Han pekar även på att det är en stor komplex byggnad som är svår att få ekonomi i, samt att personalen hos många av företagen som tidigare hyrde på TGN jobbade hemifrån.
– Efter corona var det många på de större företag som aldrig var på plats. Det är svårt att få till någon bra community då.
Ni började också ta betalt per anställd istället för per kvadratmeter. Kan det ha något att göra med att det var svårt att behålla större bolag?
– Ja, det blev en dyrare prisbild och helhetskostnad jämfört med att ha egna lokaler. Det är definitivt en faktor i det, absolut. Men det finns också många företag som uppskattar flexibiliteten i att kunna öka och minska antalet platser med kort varsel. Vi har flera exempel på det på Svalan.
Olof Pergament menar att de går back på verksamheten i TGN och att tappet kompenseras av andra enheter inom koncernen. För att minska kostnaderna försöker de samla hyresgästerna på TGN till ett våningsplan, men även förhandla med fastighetsägaren Skellefteå Industrihus.
När de tog över 2022 skrev de ett 13 år långt avtal.
– Vi försöker förhandla i avtalet för att hitta en väg framåt för båda parter. Vi ser att vi behöver göra något för att vår verksamhet som helhet, både på kort och lång sikt, ska må bra i Skellefteå. Vi tror att det kommer att lösa sig på ett bra sätt, säger Olof.
Vill ni bryta avtalet?
– Nej, vi kommer inte att bryta några avtal. Det är förhandlingar som gäller.
Vill ni helst driva vidare i Svalan men inte i TGN?
– Svalan är den enhet som vi satsar på. Den linjerar med våra andra enheter i utformning och sammansättning av företag. Nu ser vi över vilka möjligheter vi har. Jag kan inte säga så mycket mer än så.
Anna Ersson, kund- och marknadschef hos kommunägda Skellefteå Industrihus, bekräftar att det förs samtal med House Be gällande The Great Northern.
– Vi för en dialog för att se om vi kan hitta lösningar som passar för båda parter. Vad vi kommer fram till är för tidigt att säga, säger hon.
I avtalet är en del av hyreskostnaden omsättningsbaserad, men att Skellefteå Industrihus skulle förlora pengar på att huset till stor del står tomt stämmer inte, enligt Anna.
– Nej, vi har det avtalet vi har oavsett, med en grundnivå. Jag skulle inte säga att vi förlorar pengar.
Olof Pergament poängterar att House Be inte drar ner för att de vill avveckla sig i Skellefteå.
– Tvärtom gör vi det för att vi vill vara kvar och göra något riktigt bra. Det är ibland lätt att vara efterklok, men vi vill titta framåt.
Exakt vad som händer med TGN på längre sikt är idag oklart.
– Vi fortsätter som idag, men med lägre bemanning, och sen driver vi det utifrån de förutsättningar vi har samtidigt som vi fortsätter att förhandla med våra medlemmar och hyresvärden. Mer än så är svårt att säga, säger Olof.