Oviss framtid för populärt kafé när ägarna kliver åt sidan

Att kombinera företagandet med familjelivet har blivit för mycket för Erika Holmström och sambon Robert Hunt, som driver Society Café. Om ingen tar över verksamheten stänger kaféet redan till våren.

Society Kafé har profilerat sig genom att sälja brittiska bakverk och rätter. Flera av Erika Holmströms anställda har varit engelsktalande.

Society Kafé har profilerat sig genom att sälja brittiska bakverk och rätter. Flera av Erika Holmströms anställda har varit engelsktalande.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2018-12-27 14:25
undefined
Erika Holmström, delägare.

Kaféet, som startades för fyra och ett halvt år sedan i en gammal musikstudio på Köpmangatan, har blandat svenskt fika med brittiska bakverk och rätter.

– Vi har försökt blanda lite grejer som folk känner igen med lite mer ”konstiga” saker för de som inte är uppväxta med det. Vi har haft afternoon tea och flera rätter som få har känt igen. Men folk har varit villiga att testa, säger Erika Holmström.

Paret träffades i Dublin och fick idén om att starta upp någonting i Skellefteå efter att ha spenderat ett antal somrar här.

– Vi jobbade hårt i några år för att spara ihop kapital till att starta företaget. 2014 flyttade vi hem, och har drivit kaféet sedan dess.

Funderingarna om att lägga ner verksamheten kom för ungefär ett år sedan då Erika Holmström blev gravid.

– Hur skulle det fungera att driva ett företag och kombinera det med småbarnslivet? Man är aldrig riktigt ledig.

undefined
På onsdagen gick ägarna Erika Holmström och Robert Hunt ut med nyheten på Instagram.

Kan stänga snart

Nu har paret bestämt sig.

– Vi känner att det inte fungerar för oss, speciellt om vi ska utöka familjen ytterligare. Det kanske går lite längre fram när barnen är äldre.

Om ingen tar över verksamheten stängs kaféet om några månader.

– Vi kommer inte att lägga ner direkt och vi har inte bestämt något datum. Vi har påbörjat processen och vill ge det hela en chans att kanske drivas vidare av någon annan, säger Erika Holmström och fortsätter:

– Vi har sett ett intresse men vi har inte hunnit prata med någon ännu. Det skulle vara helt fantastiskt om någon vill fortsätta någon typ av verksamhet här.

undefined
Society Kafé har profilerat sig genom att sälja brittiska bakverk och rätter. Flera av Erika Holmströms anställda har varit engelsktalande.

”Positiva och förstående”

Erika Holmström vill tacka alla kunder som kaféet har haft genom åren.

– Det finns vissa som har varit med sedan starten då vi inte hade många kunder utan rullade tummarna och väntade på att någon skulle komma. Det var lite jobbigt i början, och man frågade sig ifall man kunde fortsätta. Vi har verkligen haft de bästa kunderna man kan tänka sig. Det kommer att kännas lite vemodigt.

Vilka reaktioner har ni fått från kunderna?

– Folk har varit positiva och förstående. Många har själva barn och förstår att det är mycket jobb att driva eget. Det är inte bara att arbeta under öppettider, utan man stänger aldrig av. Även på semestern måste man svara på telefonsamtal och e-postmeddelanden.

Vad ska ni göra nu?

– Vi har ingen aning. Vi har börjat skicka ut våra cv:n och har funderat på om man kanske ska börja plugga eller om man ska arbeta. Nu går vi igenom våra alternativ, men ingenting är bestämt, säger Erika Holmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!