Därför fälldes stora friska träd av stormen

Träden föll som furor under det stora snöovädret för drygt två veckor sedan.
Ovanligt många stora och friska träd fälldes av vindarna vilket fick förödande konsekvenser för elnätet, fastigheter och trafiken.
Forskaren Gustaf Egnell säger att det var udda omständigheter som gjorde att träden inte stod pall.

Ovanligt många stora och friska träd föll under stormen som härjade för drygt två veckor sedan. Skellefteås elnät drabbades hårt.

Ovanligt många stora och friska träd föll under stormen som härjade för drygt två veckor sedan. Skellefteås elnät drabbades hårt.

Foto: Peter Svanström

Skellefteå2024-12-06 20:00

Träd är generellt sett bra på att anpassa sig efter den vind de utsätts för. Något som Gustaf Egnell, forskare vid institutionen för skogens ekologi och skötsel på SLU i Umeå, säger. Det höga antalet fallna träd i området kring och i Västerbotten under den aktuella stormen är något som han aldrig tidigare skådat.

– Det var definitivt något utöver det vanliga, säger han.

undefined
En husägare i Skelleftehamn fick tre tallar över sitt hus under den första stormdagen.

Enligt forskaren var det några omständigheter som gjorde den stormen ovanligt förödande för skogarna.

I länet hör det till vanligheten att vindarna ligger på från sydväst, enligt Gustaf Egnell. Under stormdagarna var vindriktningen den motsatta, och blåsten låg istället på från nordost. 

– Träden har byggt upp sina rötter utefter den vindriktning som är vanligare, säger Gustaf Egnell.

Alltså är rötterna inte lika rustade att stå pall för vindarna som härjade för två veckor sedan.

undefined
Gustaf Egnell är forskare vid institutionen för skogens ekologi och skötsel på SLU i Umeå.

En annan anledning till att så många träd planades med marken säger han har att göra med temperaturen. Med tjäle blir rötterna till viss mån "fastfrusna" och då marken ännu inte hade frusit var träden inte nog stabila.

– Tittar man på de träd som fallit kan man se att de har tagit med sig rötterna. I en vanlig vinterstorm ser man oftare att det är grenar som blåser av eller att träd knäcks, snarare än att det blir rotvältor.

Stormen hade i sig inte en generellt sett ovanligt hög, jämn vindhastighet. Men byarna var desto starkare.

– Det var inte hård medvind, men enormt hårda byar, vilket skapar en ryckig effekt. Hade vinden legat på stadigt och jämt hade träden klarat det bättre, säger Gustaf Egnell.

Träden har alltså ruckats upp ur sitt markfäste av den ojämna vindstyrkan.

– Ogynnsam vindriktning och otjärlad mark var alltså förödande faktorer här, säger han.

Träden som föll i stormen orsakade stort fördärv på elnätet, och sammanlagt var runt 6 000 av Skellefteå krafts kunder tidvis utan ström.

– Det är bland den värsta stormen som jag har varit med om som drabbat vårt nät, säger Anders Hedlund, chef för lokalnätet på Skellefteå kraft, som varit verksam i branschen i 30 år.

undefined
Anders Hedlund är chef för lokalnätet på Skellefteå kraft och har aldrig tidigare varit med om liknande förödelse på elnätet.

På stormens första natt var det för riskfyllt för montörerna att ta sig an och åtgärda elfelen, då det fortfarande blåste storm i byarna. Anders Hedlund säger att säkerheten alltid går först:

– Därför fick arbetet med felavhjälpningen på fält vänta till på morgonsidan.

undefined
"Stormar är vi vana vid, och jobbar förebyggande mot, men inte av den här digniteten. Det är något helt nytt", säger Anders Hedlund vid Skellefteå kraft.

Är ni på något sätt självkritiska så här i efterhand? Hade ni kunnat vara bättre förberedda på det här?

– Man måste vara ödmjuk inför naturens krafter. Stormar är vi vana vid, och jobbar förebyggande mot, men inte av den här digniteten. Det är något helt nytt och det får utvärderas, säger Anders Hedlund.

– Ingen storstörning är den andra lik. Vi kommer att analysera och utvärdera detta och dra lärdomar utifrån det. Vi vill tacka kunderna för att de varit förstående i den här situationen.

Ännu är inte arbetet med stormens konsekvenser klart för elbolaget, och Anders Hedlund tror att det kan dröja ända till våren innan allt är helt återställt.

– Vi hart inte heller kommit ut till alla anläggningar än, så om det upptäcks något, så som ett träd som ligger mot en ledning eller liknande, ska det felanmälas till oss. Det är viktigt att man inte själv går in och röjer upp, säger han och syftar på säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!