Outotec ett av norra Sveriges mest resvana företag

Teknikkonsultföretaget Outotec Sweden, som har 105 anställda i Skellefteå, är förmodligen ett av norra Sveriges mest internationella företag. Deras experter reser kors och tvärs i världen för att på olika sätt hjälpa metall-, gruv- och processindustrier.

Micael Eklund besöker basaren i Zanjan i nordvästra Iran i samband med ett besök för att titta på förbättringsåtgärder på ortens smältverk. Zanjans marknad är en av de största i Iran.

Micael Eklund besöker basaren i Zanjan i nordvästra Iran i samband med ett besök för att titta på förbättringsåtgärder på ortens smältverk. Zanjans marknad är en av de största i Iran.

Foto: Privat

Skellefteå2018-08-20 09:49
undefined
Lina Lindén hälsar på en åsna i matsalskön på smältverket Ponterillos i norra Chile. Här har Outotec arbetat med att förbättra gasreningen på smältverket. Åsnorna är ättlingar till de åsnor som en gång i tiden användes för att bära upp material till verket när det byggdes på 1920-talet

– Det senaste året har vår el- och automationsavdelning haft uppdrag i inte mindre än 15 länder, berättar Therese Niemann, säljansvarig hos Outotec Sweden.

Outotecs verksamhet omfattar leverans av utrustning, kompletta anläggningar samt ingenjörs- och underhållstjänster. Företaget erbjuder även innovativa lösningar för industriell vattenrening och användning av alternativa energikällor.

Outotec Sweden ingår i koncernen Outotec med 4 200 anställda och huvudkontor i Espoo, Finland. I Sverige finns fem kontor varav det största i Skellefteå.

På Outotecs el- och automationsavdelning arbetar 15 personer.

– En del av medarbetarna på vår avdelning är alltid ute på uppdrag utomlands, medan en del mestadels arbetar på hemmaplan. De som har mindre barn är av naturliga skäl minst benägna att resa, säger Lina Lindén, chefsingenjör på el- och automationsavdelningen.

Regeln är att man inte får vara borta mer än tre månader i stöten.

– Sex veckor åt gången är det vanligaste, berättar Lina.

Hon konstaterar att platserna där Outotec är engagerade ofta ligger ganska långt borta från allfartsvägarna.

– Det innebär långa resor för att komma dit och hem. När vi jobbar utomlands blir det ofta dryga arbetsdagar, ibland 15 timmar per dygn. Man vill ju göra klart jobbet så fort som möjligt, men vi är alltid helt lediga en dag i veckan.

Efter att uppdraget är utfört finns ofta möjlighet att stanna borta längre. Men det är sällan någon gör det.

– Man är ofta helt slut och vill bara komma hem. Men en extra weekend kan det ju bli ibland, berättar Lina Lindén.

Hon har arbetat en hel del med projekt i Chile.

– Jag och min man Erik, som också arbetar på Outotec, bodde till och med ett helt år där.

undefined
Micael Eklund besöker basaren i Zanjan i nordvästra Iran i samband med ett besök för att titta på förbättringsåtgärder på ortens smältverk. Zanjans marknad är en av de största i Iran.

Micael Eklund, chefsingenjör på samma avdelning som Lina, har arbetat i ett tiotal länder.

– De senaste två åren har det blivit en hel del uppdrag i Kina som är en het marknad för Outotec. Jag har också tillbringat mycket tid i Iran, berättar han.

När det gäller säkerhetsfrågor, som är A och O för Outotecs medarbetare, kan det ibland dyka upp knepiga situationer.

– Samma säkerhetstänk som vi har finns inte i alla länder så vi kan nog bidra till att utveckla detta, säger Micael.

Han betonar vikten av att för den som vill arbeta med den här typen av uppdrag ska vara beredd på att jobba i team.

– Och då ofta med människor från olika länder. En viktig kunskap som man får genom att resa så här mycket är att alla människor är ganska lika, avslutar Micael Eklund.

Senaste året med el- och automations avdelningen:

– Sverige – Boliden, Gällivare, Rönnskär, Göteborg, Björkdal, Nyland, Skellefteå, Aitik

– England

– Italien

– Spanien

– Chile

– Zambia

– Namibia

– Sydafrika

– Iran

– Turkiet

– Indien

– Kina

– Uzbekistan

– Finland

– Ryssland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!