Norran Affärsliv träffar delegationen, som består av 15 tjänstemän vid Östersunds kommun, när de besöker Morö Backe skola för att lyssna till rektor Malin Forsmark och Emma Sundelin, byggprojektledare vid Skellefteå kommun.
– Vi har flera enplansskolor, byggda på 70-talet, som behöver ersättas eller byggas om. Därför är det inspirerade att besöka den här skolan som byggts på ett hållbart sätt. Här har man verkligen tänkt till när det gäller interiören, säger Maria Åberg, stadsarkitekt i Östersund.
I Östersund har man tidigare inte byggt speciellt mycket i trä, förutom traditionella villor.
– Men på senare tid har det hänt en hel del på den fronten. Bland annat har Martinsons i Bygdsiljum varit engagerade i lägenhetsbyggande i stadsdelen Storsjö Strand, berättar Maria.
I september skedde inflyttningen i lägenheterna i det andra kvarteret i Storsjö Strand. Förutom att leverera trästommen till bygget har Martinsons även stått för montaget och varit byggherre tillsammans med Persson Invest i det gemensamma bolaget Sjöbodarna.
– Inom kort blir bygglovet klart för ytterligare ett projekt med trähus. Det går under benämningen ”Övre Bangården” och består av cirka 300 lägenheter. Här är det Derome som ska stå för leveransen.
Maria Åberg, konstaterar att det finns en hel del likheter mellan Östersund och Skellefteå, både vad gäller storleken på städerna och att kommunen har ambitionen att bli fler invånare.
– Och när det byggs vill vi naturligtvis att det ska vara hållbart och då är trä ett bra alternativ.
Under besöket i Skellefteå fick delegationen höra hur man i Skellefteå arbetar med hållbart byggande för att nå de strategiska hållbarhetsmålen 2030. Planeringschef Lars Hedqvist, kommunarkitekt Harriet Wistemar och verksamhetschef Robert Nyman som håller i trådarna för byggloven berättade bland annat om den samverkansplattform som finns med representanter från olika avdelningar som arbetar med stadsplaneringen.
– Det är också spännande att få höra mer om processen bakom det nya kulturhuset och valet av Skellefteå för Nortvolts batterifabrik. Det var mycket nära att vi hade fått Facebooks serverhall men det blev till slut Luleå som drog längsta strået den gången. Men flera hemliga projekt är på gång i Östersund när det gäller serverhallar, berättar Maria Åberg.
Delegationen hinner också under tisdagen med att besöka Campus Skellefteå för att få veta mer innovationsklustret för träbyggande och träindustrin som finns här. Det blir även ett platsbesök på träteknikarenan T2 och Skelleftebesöket avslutas med en träsafari med nerslag på Älvsbackabron, Älvsbacka strand och parkeringshuset Ekorren.