Jannice Lundström är en av landets 53 legitimerade och godkända djurfysioterapeuter. Det innebär att hon har tre års högskolestudier till fysioterapeut, varit yrkesverksam som det och därefter vidareutbildat sig för att kunna jobba med djur.
– Fel behandling av en djurfysioterapeut som inte är legitimerad och godkänd tar ingen ansvar över. Det kan bara polisanmälas. För legitimerade och godkända fysioterapeuter ansvarar Socialstyrelsen om det gäller människor och Jordbruksverket om det gäller djur, säger Jannice.
Hon beskriver situationen som en djungel för djurägare.
– Hur ska de veta att den behandling deras djur får är bra? Försäkringsbolag ersätter vilken rehab som helst, vilka därför inte kan vara en vägvisare i vilken rehab som är godkänd. Ansvaret ligger på djurägaren att vara säkra på sitt val.
Vad innebär det här för risker?
– Vi har exempelvis haft fall där man missat att en bog var ur led. Hunden styrketränades trots att leden inte var på plats och när de ett halvår senare kom till mig behövde vi tyvärr avliva den på grund av kroppens dåliga skick.
En stor del av problematiken tror Jannice ligger i de kunskapsluckor som skapas av varierande utbildningar.
– En del är exempelvis experter på massage, men en fysioterapeut måste ha kunskap om hela kroppen och dess funktioner. Om en hund haltar, kan även hjärtat och lungor behöva undersökas och så vidare. Rehabiliteringen ska alltid anpassas efter djurets form, vilket gör att smärtlindring, foderval och näringsnivåer är sådant man också behöver ha koll på och kunna diskutera med en veterinär, säger Jannice.
Situationen är i nuläget låst. Tilläggsutbildningen som krävs för att bli godkänd är nedlagd och när den fortfarande bedrevs behövde deltagarna bekosta den. Bristen på legitimerade och godkända djurfysioterapeuter medför att veterinärkliniker både behöver anställa andra sorters fysioterapeuter och hänvisa djurägare till dessa.
– Vi är medvetna om svårigheterna att bli godkänd och planerar att under hösten se över de nuvarande bestämmelserna, säger Gerd Sundström på Jordbruksverket.
Hur många yrkesverksamma djurfysioterapeuter det finns som inte är godkända har Jordbruksverket inga uppgifter om.
– De vi har anställt är djurvårdare eller legitimerade djurskötare som gått varierade utbildningar för att bli djurfysioterapeuter. Det är tydligt att det finns en brist på legitimerade och godkända fysioterapeuter, eftersom ingen som ansökt varit det, säger Julia Larsson, operativ chef på Lapplands djurklinik.
– Inför framtiden hoppas vi på ett tydligare regelverk och krav på utbildning av djurfysioterapeuter för att uppnå en viss standard bland yrkesutövande.
Över landet saknas flera heltidstjänster och det råder även en veterinärbrist.
– Samarbetet mellan veterinär och fysioterapeut är mycket viktigt, speciellt då vi utför ortopedi. Samarbetet underlättar för veterinären men skapar också bättre förutsättningar för en lyckad läkningsprocess, säger Julia Larsson.
Problemen gällande djurfysioterapeuter uppmärksammades senast i en utredning av regeringen november 2022. I den föreslås att titeln ska skyddas på djursidan och att yrkesutövande som inte är legitimerade och godkända får kalla sig något annat.
– Det är dock oklart om lagen kommer ändras och i så fall när, säger Gerd Sundström.