Orosanmälan fastnade i kommunens internpost – skyddsbedömning försenades en vecka

En orosanmälan om ett barn fastnade i kommunens internpost. Det försenade skyddsbedömningen med en vecka, vilket nu har lex Sarah-anmälts.

En orosanmälan fastnade i kommunens internpost i en vecka.

En orosanmälan fastnade i kommunens internpost i en vecka.

Foto: Jessica Gow/TT

Skellefteå2019-04-16 18:00
undefined
En orosanmälan fastnade i kommunens internpost i en vecka.

När socialkontoret får in en anmälan om att ett barn riskerar att fara illa ska en skyddsbedömning göras ”snarast”, helst samma dag. I fallet som nu lex Sarah-anmälts skickades anmälan via kommunens internpost där den fastnade i sju dagar innan den kom rätt. Orsaken uppges enligt lex Sarah-anmälan vara att personen som skickade anmälan glömt att stryka över det senaste namnet på internkuvertet.

Skellefteå: Orosanmälningar blev liggande över jul – ”Vi utreder saken nu”

Rutinerna skärptes

Händelsen inträffar bara kort efter att socialkontoret skärpt sina rutiner för orosanmälningar. Detta efter att tre liknande lex Sarah-anmälningar skrivits. Även dessa fall medförde antingen sena skyddsbedömningar eller skyddsbedömningar som inte dokumenterades skriftligt.

”Vi kommer att se över rutinerna i flödet när det gäller hur anmälningar kommer in. Vi ska garantera att det blir en enhetlig hantering, att allt samlas på ett och samma ställe”, sa Kent Jacobson, enhetschef på individ- och familjeomsorgen, IFO, i februari till Norran.

Hur kan det hända igen när ni precis skärpt rutinerna?

– Vår ambition är naturligtvis att täta varenda hål som finns. Men ibland sker helt enkelt saker som inte de bästa rutiner kan avhjälpa, säger Pär Åhden, avdelningschef för IFO.

Orosanmälningar i Skellefteå blev liggande: Förlegad fax del av problemet

Den försenade skyddsbedömningen fick denna gång inga negativa konsekvenser för barnet.

– Men det kan vi ju aldrig veta, naturligtvis är det ändå allvarligt.

Det som inträffat med internposten är inte färdigutrett. Men missen beror troligtvis på den mänskliga faktorn, säger Pär Åhdén.

– Jag tror att det är ett friskhetstecken att vi skriver många lex Sarah-anmälningar. Det är ett tecken på att vi lyfter problem vi stöter på. Och för varje lex Sarah förbättrar vi oss, det är ju också syftet med lagen.

Här kan du läsa mer om hur det går till att göra en orosanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!