Oro över skador på ungskog

Sveaskog är oroat över skogbeståndet i Norrbotten och Västerbotten då det utsatts för betydande multiskador och dessutom har låg tillväxt.

I Västerbotten är det viltskador av älg som dominerar.

I Västerbotten är det viltskador av älg som dominerar.

Foto: Bild från Sveaskog

Skellefteå2019-11-29 11:34
undefined
I Västerbotten är det viltskador av älg som dominerar.

Skogsstyrelsen genomförde under 2018 en analys med hjälp av satellitbilder och konstaterade då att cirka 25 procent av ungskogsbeståndet i norra Sverige riskerade att ha skador. Under 2019 har Sveaskog gjort en kompletterande inventering för att beskriva tillståndet på företagets ungskogar i Norrbotten och Västerbotten.

”Träden håller på att dö”

– Vi kan bekräfta det som Skogsstyrelsens analys visade, det vill säga att cirka 25 procent av ungskogen på de inventerade ytorna är allvarligt skadade och att träden håller på att dö, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef i marknadsområde Nord på Sveaskog.

Inventeringen har tittat på kvaliteten på skogsbeståndens stammar. Huvudstammar är träd med god kvalitet och som ska stå kvar fram till dess att området avverkas. Sveaskog har som mål att det ska finnas cirka 2000 huvudstammar per hektar som ska växa sig starka tills den första gallringen.

Inventeringen visar att i snitt finns drygt 1100 huvudstammar per hektar som är friska. I Norrbotten är törskateangrepp värst medan i Västerbotten är det viltskador av älg som dominerar. ​Tallskogen är värst drabbad.

Lite tall på tallmarker

– Detta innebär att knappt 50 procent av framtidsträden på de inventerade ytorna är tall, trots att det är tydliga tallmarker. Viktigt att förstå är att skadorna inte enbart är avgränsade till Sveaskogs innehav utan är ett bekymmer för alla skogsägare i norr, säger Gisela Björse, skogsskötselchef på Sveaskog​ i ett pressmeddelande.

Sveaskog har redan vidtagit åtgärder för att bromsa skadeökningen och bland annat tillsatt en intern arbetsgrupp som arbetar med frågan samt även initierat olika samarbetsprojekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!