Oro och förvåning kring mystiskt jättemoln i Skellefteå

Luftkvaliteten i Skellefteå med omnejd är mycket dålig på onsdagen. Åtminstone enligt en varning som nått flera invånare. "Fick en notis om att man rekommenderas att stanna inomhus samt bära mask", uppger en läsare för Norran. Men Skellefteå kommun kan inte svara på om det stämmer. Orsaken: Mätinstrumenten är trasiga.

Enligt den aktuella hemsidan ska partikelnivån vara uppe i 500, vilket innebär en mycket dålig luftkvalitet.

Enligt den aktuella hemsidan ska partikelnivån vara uppe i 500, vilket innebär en mycket dålig luftkvalitet.

Foto: Skärmdump/msn.com

Skellefteå2023-10-25 19:43

Oroliga läsare som nåtts av varningen om "mycket dålig" luftkvalitet har hört av sig till såväl Norran som till Skellefteå kommun.

En läsare skriver i ett mejl till Norran att luftkvalitetsindex i Skellefteå har nått en alarmerande nivå på 500. 

– För dem som inte är insatta i AQI-skalan så är denna nivå den högsta möjliga och indikerar att det är en akut hälsorisk för invånare, uppger läsaren.

Mätvärdena går enligt kartan upp till 500 på luftkvalitetsindex – Air Quality Index (AQI) – vilket innebär en mycket dålig luftkvalitet. 

Ulla Bro, miljöinspektör på Skellefteå kommun, säger att branden på Degermyran för några år sedan också hade förhöjda halter men inget så extremt som detta. Inte heller under branden i Rönnskärsverken i våras, då röken åkte ut till havs, kunde man se något liknande.

– Om man tittar på kartan och zoomar ut så är det ett stort område och det är bara här över Skellefteå i landet och sedan i Finland på andra sidan, men där är det inte lika starkt. Man måste åka till Sahara innan man ser såna är färger. 
 

undefined
Partikelmolnet är tydligt på den aktuella hemsidan.

Ulla Bro har själv nåtts av molnet över Skellefteå på sin dator under tisdagskvällen.

– Jag själv har varit inne och tittat på kartan. Där står det att man ska hålla sig inomhus, undvika fritidsaktiviteter utomhus och använda munskydd, säger hon.

– Det är väldigt dramatiskt. Jag har skrivit till Microsoft för att folk hör av sig här. Jag har frågat dem vad det är för uppgifter egentligen.

Allmänheten har också hört av sig till kommunen – däribland en person som är orolig har småbarn och bor nära E4, fortsätter hon.

– Det är i alla fall ingenting som kommer från E4. Det skulle inte se ut på det där viset, i så fall är det något annat. Vi kan tillfälligt ha mycket högre nivåer där men det skulle aldrig ha den utbredningen som den här kartan visar.

Vad kan det vara?

– I så fall är det någon satellit som fångat det.

Har du varit i kontakt med industrier?

– Jag har inte tänkt den tanken. Det känns bara så osannolikt. Det är ju ett jättemoln i så fall. Vi kan inte se vad det är för halter här nu och jag antar att det i så fall ska handla om partiklar men är inte helt hundra.

Skellefteås egna partikelinstrument är ur funktion sedan en tid tillbaka och därför kan hon inte säga om uppgifterna stämmer eller inte.

– Våra partikelinstrument har varit på lagning. Sedan fick vi ett låneinstrument som också lade av för tre veckor sedan. Vi installerade ett nytt instrument i förra veckan men det fungerade bara en liten stund och sedan gick inte den heller längre. Där kan det vara något kommunikationsproblem med server.

Hur ska allmänheten tänka kring det här molnet. Ska de vara oroliga?

– Det känns så osannolikt. Om det varit något stort utsläpp skulle vi känna av det när vi går ut och det gör vi ju inte. Det är svårt att tro att det där bygger på riktiga mätningar. Om det inte är satellitdata och att molnet befinner sig långt uppe i luften. Det är i så fall något som rör sig i atmosfären men vi vet inte vad.

undefined
Enligt den aktuella hemsidan ska partikelnivån vara uppe i 500, vilket innebär en mycket dålig luftkvalitet.

Hon säger att Naturvårdsverket hörde av sig under onsdagen, efter att Norran först kontaktat den aktuella myndigheten om molnet.

– De fick då veta att vi inte fått data på ett tag. Då fick de en förklaring till varför det inte syns partikelhalter här hos dem.

Enligt Helena Sabelström på Naturvårdsverket baseras ofta liknande luftkvalitetstjänster på olika typer av mätningar och inte enbart officiella – alltså mätningar från kommuner och Naturvårdsverket. 

– Det är dock inte kommunens mätningar som i närtid har registrerat höga halter. Jag var i kontakt med dem nu på förmiddagen och de meddelade att deras instrument har krånglat sedan en tid tillbaka sedan det kom tillbaka från reparation och att det just nu inte registrerar några realtidsdata, uppger hon i ett mejl till Norran.

Mätningar kan även baseras på mikrosensorer och andra enkla mätare som även privatpersoner kan använda.

– Dessa kan ibland ha en hög mätosäkerhet vilket innebär att de ger felaktiga värden. Vad som har använts i den här tjänsten (MSN) kan jag inte se tyvärr.

Hon säger vidare att beräkningen på MSN kan ha hakat upp sig på det senaste realtidsdatavärdet som skickades i väg förra veckan som var relativt högt.

– Det är även värt att veta att PM10-halter och de flesta andra luftföroreningar är väldigt lokala i sin utbredning – gator, kvarter, säger hon.

– Så bara genom att se på kartan så gör jag bedömningen att den inte ger en relevant bild av läget utan att det som sagt är något avvikande i indata eller hur beräkningen har gjorts. 

Luftkvalitetsindex (AQI)

AQI mäter vanligtvis fem huvudsakliga luftföroreningar. Dessa omfattar marknära ozon (O3), partiklar (PM2.5 och PM10), koloxid (CO), svaveldioxid (SO2) och kvävedioxid (NO2). 
 

PM10 kan förvärra lungsjukdomar, orsaka astmaattacker och akut luftrörskatarr samt leda till luftvägsinfektioner. Ozon kan orsaka hosta och halsont, förvärra lungsjukdomar och utlösa astmaattacker.​

Källa: Msn.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!