Förbereder sig på värme och torka

Det finns en oro bland bönder i norr att sommaren 2018 ska få en repris i år. "Det kan bli dyrare mjölk eller konkurser", säger lantbrukaren Martin Forslund.

Martin Forslund konstaterar att han troligtvis kommer att få 60 procent av vallskörden han fick förra året den här tiden.

Martin Forslund konstaterar att han troligtvis kommer att få 60 procent av vallskörden han fick förra året den här tiden.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2023-06-14 07:00

Meteorologer har under våren varnat i media om risken att sommaren blir varm och torr som krisåret 2018. Då blev det brist på foder och bönder tvingades köpa in det dyrt. 

Aftonbladet berättade i fredags att bönder i södra Sverige redan står i kö för att slakta djur då de riskerar foderbrist i år på grund av det torra vädret. 

Norra Sverige är ännu inte lika hårt drabbat, men det finns en oro för 2018 års brunbrända fält även här.

– Ja, absolut finns det en oro. Vi har just haft ett möte för att förbereda oss tillsammans med länsstyrelsen och kommungrupperna, säger Lotta Folkesson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i Västerbotten, LRF.

undefined
Lotta Folkesson berättar att LRF nu gör förberedelser för att möta eventuell torka inför sommaren.

Vid mötet fick hon rapporter från länets alla hör och kunde konstatera att läget är varierande. På några ställen är det redan torrt eftersom det regnat dåligt, bland annat i delar av Skellefteåområdet.

– Det finns en oro för hur första vallskörden blir. Den kör igång nu i veckan. Det är fortfarande svårt att säga hur den blir, men många förutspår att det kommer att bli mindre än vanligt eftersom det varit kyligt senaste tiden. Över lag upplever man att det varit lite regn. Det är först när man slår som man ser volymen, säger hon.

Samtidigt spår SMHI att det ska bli en vecka med mycket hett väder. 

Vad gör ni för förberedelser?

– Vi tittar på möjligheter att få tillstånd att skörda trädor exempelvis, och planerar hur vi ska hålla koll på läget och rapportera till myndigheter.

Hur väl rustade är bönderna för detta, exempelvis när det gäller foderlager?

– Vi har haft några tuffa år bakom oss, på grund av pandemin först och sedan kriget. Högre priser på bränsle och gödsel har gjort att många inte odlade mer än nödvändigt förra året. Det gjorde det svårt att lägga upp stora lager av foder. Det är snarare lägre foderlager i år än det var inför förra sommaren, säger hon.

Hon tillägger:

– Det gör att det kan slå hårdare mot lantbruket än 2018. Då hade vi inte pandemin och krigsutbrottet i potten.

Kan det bli konkurser?

– Risken finns alltid. Många kämpar redan.

Hon påpekar att temperaturen nu höjs, brandrisken höjts från en tvåa till en femma i Vännäs där hon bor.

– Det är inte kul nu. Vi vet inte vad som händer nu. Men vi behöver inga mer negativa faktorer ute på gårdarna. Lantbrukarna behöver arbetsro. Det blir väldigt mycket att hantera för dem.

undefined
Torkan kommer bli ett huvudbry för bönderna: "Jag hoppas politikerna kommer att hjälpa till med stöd om det blir problem", säger han.

Martin Forslund driver Milafo lantbruk med mjölkkor utanför Kåge. 

– Just nu ser det bra ut. Vi får se när vi slagit nu. Blir det torka och ingen återväxt så blir det problem. Det kan fort gå sämre även om jag inte är jätteorolig än.

De brukar ta tre vallskördar till sina 360 mjölkkor och ungdjur.

– Det är egentligen spannmålet som blir lidande. Om det inte regnar så växer det inte så fort. Det drabbas först.

Han tillägger:

– Ingen kan styra vädret. Det är bara att bita i det sura äpplet.

undefined
Martin Forslund har just nu fullt upp med att producera ensilage åt djuren. Han har också levererat foder från förra året till bönder som redan fått slut.

Hur klarade ni er 2018?

– Det gick bra. Vi klarade oss och behövde inte slakta ut. Vi försöker alltid ha en god reserv av foder och låter inte fodern ligga kvar och ruttna. I år klarar vi oss på reserven till september/oktober.

Pratas det mycket om 2018 bland bönder?

– Ja, det har varit diskussioner sedan dess. Men det kostar också att lägga upp lager.

Han bekräftar att en del lantbrukare hade problem förra året.

Vad händer om det blir problem i sommar?

– Vi kan behöva köpa in foder på en dyr marknad. Många är på marginalen, säger han.

undefined
"Så här högt borde spannmålet vara nu", säger Martin Forslund.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!