Natten mot söndag larmades polisen om bråk vid ett nöjesställe i centrala Skellefteå.
Inledningsvis anmäldes tre ordningsvakter för grov misshandel av två män. Det berättade Norran i söndags. Samtidigt upprättades en motanmälan mot de två männen, som misstänks för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
Eftersom polisen i Skellefteå jobbar så pass nära ordningsvakterna i stan, har det polisiära utredningsarbetet flyttats till polisen i Piteå.
– Det gör vi för att ärendet ska utredas så objektivt som möjligt, berättade Johann Kristiansson vid polisen i måndags i en intervju i Norran.
Åtminstone en man vårdades på sjukhus, var beskedet från polisen.
Polisen vädjade också om att få in filmmaterial från den eller de som filmat eller fotograferat hela eller delar av händelseförloppet, likaså om man har andra uppgifter att lämna om händelsen.
Samtidigt har polisen börjat arbeta med analys av de övervakningskameror som dels finns intill nöjesstället, dels polisens egna kameror som placerats ut i centrala Skellefteå.
Och efter att polisen kommit vidare i utredningsarbetet togs beslutet av åklagare att de två ordningsvakterna skulle gripas.
Eftersom ordningsvakterna först inte kunnat hittas av polisen beslutade åklagare att vakterna skulle anhållas in sin frånvaro vid 15-tiden på måndagen.
Vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen påträffades ordningsvakterna och greps av polisen. De fördes till polisarresten i Umeå och anhölls.
Efter lunch på tisdagen gick åklagare Edvard Breitholtz med en framställan till Skellefteå tingsrätt att ordningsvakterna skulle förordnas en offentlig försvarare inför de kommande polisförhören.
Efter polisförhör på tisdagseftermiddagen beslutade åklagare att en av ordningsvakterna skulle släppas.
– Min klient förnekar brott, och släpptes fri av åklagaren efter förhör. I övrigt har jag inga kommentarer, sammanfattade Fredrik Elveros vid 17-tiden på tisdagen.
Elveros ville inte lämna några kommentarer om han uppfattar att det kvarstår några brottsmisstankar mot ordningsvakten, med tanke på att denne släpptes efter förhör.
Det är alltså polisen i Piteå som ansvarar för den polisiära utredningsarbetet.
Att ordningsvakten placerades i polisarresten i Umeå beror på att Skelleftepolisen och stadens ordningsvakter har ett dagligt, nära samarbete, vilket gör att det inte får uppstå några misstankar om jäv.
Vid 09.30-tiden på onsdagsförmiddagen var det planerat att den andre ordningsvakten, som fick tillbringa natten i polisarresten i Umeå, skulle förhöras av polisen. Där är Jens Nyström offentlig försvarare.
Vid 13-tiden gav advokat Jens Nyström följande besked:
– Jag har medverkat i ett förhör med min klient nu på onsdagsförmiddagen. Det jag kan säga är att klienten förnekar påståendet om grov misshandel. Vi har ännu inte fått något besked från åklagaren om ett frisläppande eller inte, vi väntar på detta. Det är vad jag kan säga just nu.
Minimistraffet för grov misshandel är fängelse i ett år och sex månader. Sedan något år tillbaka har även en av grunderna för häktning – minimistraffet för det enskilda brottet – ändrats från minst två års fängelse till ett och ett halvt års fängelse.
Det föreligger alltså, som en första utgångspunkt, obligatoriskt skäl för att häkta en person för grov misshandel. Å andra sidan kan andra omständigheter vägas in av en åklagare innan denne går in med en häktningsframställan.