Ordningsvakt anklagas för dubbla fall av våldtäkt

En ordningsvakt i Skellefteområdet har häktats misstänkt för dubbla fall av våldtäkt. Vid häktningsförhandlingen förnekade mannen brott. ”Misstankarna är extra allvarliga eftersom det berör en person som medborgarna ska kunna lita på”, säger polischef Lars Westermark.

En ordningsvakt i Skellefteområdet anklagas för dubbla fall av våldtäkt. Nu sitter mannen häktad. ”Han förnekar brott”, säger advokat Jens Nyström (till vänster). Polischef Lars Westermark påpekar att det är allvarligt när en ordningsvakt, som utbildas av polisen och har långtgående befogenheter i sin yrkesutövning, misstänks för brottslighet.

En ordningsvakt i Skellefteområdet anklagas för dubbla fall av våldtäkt. Nu sitter mannen häktad. ”Han förnekar brott”, säger advokat Jens Nyström (till vänster). Polischef Lars Westermark påpekar att det är allvarligt när en ordningsvakt, som utbildas av polisen och har långtgående befogenheter i sin yrkesutövning, misstänks för brottslighet.

Foto: Jeanette Lövgren/Hans Berggren

Skellefteå2022-11-02 20:00

Det är polisen som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakter. Ordningsvakter medverkar till att upprätthålla allmän ordning och har lydnads– och rapporteringsplikt till polisen.

På polisens hemsida påpekas:

”Ordningsvakter lyder under polismyndigheten och är skyldiga att lyda polisens order som rör tjänsten som ordningsvakt. Ordningsvakter har rapporteringsskyldighet gentemot polisen och ska lämna rapport när de får kännedom om brott.”

Och vidare:

”Om polisen upptäcker att en ordningsvakt brutit mot kravet på laglydnad och lämplighet får myndigheten återkalla förordnandet. Kravet på laglydnad är högt.”

undefined
Enligt åklagare Anna Lundberg fanns det tre skäl för att häkta ordningsvakten: risken för nya brott, att han på fri fot kan försvåra utredningen samt att minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse, vilket är en obligatorisk häktningsgrund.

Nu kan alltså Norran berätta att en ordningsvakt i Skellefteområdet har häktats på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt.

Det var efter att det uppstått brottsmisstankar om våldtäkt som åklagare och polis beslutade om och genomförde utredningsåtgärder mot ordningsvakten.

Måndagen den 24 oktober fanns det tillräckligt med bevisning för att åklagaren skulle besluta att mannen, som polisen inte kunna hitta på kända adresser, skulle anhållas i sin frånvaro.

Knappt ett dygn senare greps mannen av polisen i Sandviken. Han fördes därefter till polisen i Sundsvall.

Åklagare Anna Lundberg begärde därefter att mannen skulle häktas, han bedömdes vara på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt den 14 och 19 oktober i Skellefteå.

Enligt åklagaren fanns det tre skäl för att häkta mannen: risken för nya brott, att han på fri fot kan försvåra utredningen samt att minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse, vilket är en obligatorisk häktningsgrund.

I fredags hölls häktningsförhandlingen vid Skellefteå tingsrätt. Mannen medverkade via videolänk, advokat Jens Nyström fanns på plats i rättssalen i Skellefteå.

undefined
Advokat Jens Nyström är den häktade ordningsvaktens offentlige försvarare. ”Min klient förnekar brott”, säger Jens Nyström.

Åklagare Anna Lundberg framförde brottsmisstankarna och lyfte fram de tre skälen för att ordningsvakten skulle sitta häktad i väntan på åtal och rättegång.

Sedan gav Jens Nyström beskedet att hans klient förnekar de dubbla brottsanklagelserna.

Tingsrätten bedömde att bevisningen så här långt räcker för att häkta mannen. Han är på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt.

Jens Nyström säger till Norran:

– Både i polisförhör och vid häktningsförhandlingen så har min klient förnekat brott. Vad gäller hans yrke ska det påpekas att de misstänkta brotten inte har någon koppling till hans yrkesutövning, de påstådda brottsliga gärningarna har inte inträffat medan han varit i tjänst. Det har alltså inte med hans myndighetsutövning att göra.

Om han förnekar brott låter det rimligt att ni kommer att överklaga häktningsbeslutet?

– Vi har i dagsläget inte tagit något beslut om att överklaga, men detta är ju inte inskränkt i någon tidsgräns. Så vi får se vad som händer i den frågan lite senare, svarar Jens Nyström.

undefined
”Det är extra allvarligt eftersom det handlar om en yrkesgrupp som medborgarna ska kunna lita på utifrån ordningsvaktens ansvar i sin tjänsteutövning”, säger polischef Lars Westermark, Skellefteå, om brottsmisstankarna mot ordningsvakten.

Polischef Lars Westermark säger till Norran:

– Man ska komma ihåg att personen varken är åtalad eller dömd för något brott. Men det är givetvis allvarligt att misstänkas för brott när man har den här typen en ställning på uppdrag från det allmänna och de befogenheter och ansvar som följer med rollen som ordningsvakt. Det är extra allvarligt eftersom det handlar om personer som medborgarna ska kunna lita på utifrån ordningsvaktens ansvar i sin tjänsteutövning.

Ordningsvakt/befogenheter

• Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan.

• De får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. De får även tillfälligt omhänderta personer. 

• I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Batong och handfängsel är vanlig utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!