Det säger Ferenc Sari, verksamhetschef. Tillsammans med avdelningschef Karin Paulander visar han runt på akuten som inte är sig lik.
Tidigare var det bara att promenera in i väntrummet. Nu ringer man på och möts av personal vid dörren. Via ett formulär gör de en bedömning om personen ska få komma in genom den vanliga ingången eller gå via infektionsingången strax intill vid en nybyggd kur som skyddar mot vänder och vind.
Det är en annorlunda syn som möter en i det vanliga väntrummet som är betydligt mindre då triagesjukssköterskan har fått en del av utrymmet bakom en skärm. Korridoren på akuten är delvis inplastad. Där bakom rör sig en figur iförd vit overall och ett stort ansiktsskydd.
– Det är infektionsdelen, covid-delen på akuten, säger Ferenc Sari.
Vi befinner oss på den rena delen där vanliga hygienrutiner gäller. Normalt finns ett infektionsrum med sluss på akuten. Där passerar exempelvis personer som misstänks ha vattkoppor och tuberkulos, som man inte vill ska spridas på sjukhuset. Coronaviruset har ändrat behoven.
I dag har de fyra infektionsrum samt ett rum där de kan utföra mer akuta åtgärder. Nästa steg, om behovet ökar, är att öppna fler platser i infektionsdelen av akuten och plasta in mer.
– Men det behövs förstås mer personal då också, säger Ferenc Sari.
Tillbaka till dörren – för att minska risken för smittspridning så uppmanas de som kommer med bil att sätta sig där och vänta på en kallelse via mobilen. Andra får vänta i kuren utanför infektion tills det är deras tur att komma in. Om läget är mer akut gör en sjuksköterska en snabbtriagering vid dörren.
– Jag upplever att de som kommer accepterar läget, säger Ferenc Sari.
– I början upplever jag att det fanns en oro och det kom många frågor till oss kring symtom. Nu finns mycket information och svar hos 1177.se, säger Karin Paulander.
Inflödet av patienter är i dag mellan 50 och 75 procent av normal beläggning. Det finns därför en oro för att patienter inte söker hjälp trots att de borde.
– Man ska alltid söka om man har allvarliga symtom. Vi finns här för invånarna, säger hon.
På akuten undersöks och provtas patienterna och där beslutas om de ska läggas in på den nya covidavdelningen på medicinavdelning tre eller covid-IVA, CIVA, eller på andra avdelningar i särskilda sluss-salar ifall man har andra åkommor.
– Om någon är riktigt sjuk när den kommer in tillkallar vi hjälp från IVA och anestesi, säger Ferenc Sari.
På covidavdelningen finns i dag 16 platser. I nästa steg skulle man kunna utöka platserna till 21.
– Men det hänger på om det finns personal som kan bemanna, säger Ferenc Sari.
– När det gäller bemanning har vi frångått det normala. Hela regionen tittar på hur vi kan omfördela personal, säger Karin Paulander.
Akuten har i dag den skyddsutrustning de behöver. När det gäller rockar har tillgången legat på gränsen men det har kommit nya leveranser från lokal produktion. De kontrollräknar kontinuerligt utrustningen och tycker sig ha bra koll på läget. Det finns även ett reservlager om det krisar.
När det gäller vårdplatser finns reservplaner för att utöka platserna på sjukhuset eller att transportera patienter till andra sjukhus i länet med ambulans eller helikopter.
Ferenc Sari och Karin Paulander berömmer personalen för att vara engagerade och villiga att göra sitt bästa. På akuten finns bland annat en covidgrupp som jobbar med att utveckla vården.
Är personalen orolig?
– Har man själv astma eller högt blodtryck kan man ha frågor. Men personalen är duktiga på att hantera oroliga situationer. Det har mest varit frågor kring om man kan gå till jobbet med ont i halsen. Den avvägningen är lite svårare nu än normalt. På infektionsdelen är man väldigt skyddad när man jobbar, säger Karin Paulander.
De berättar att de har samverkan med samtliga fack på veckobasis numera. Dessutom har de en intern blogg där det hela tiden läggs upp aktuell information, frågor och svar, till personalen. Företagshälsan har även öppnat en linje för oroliga medarbetare.
Hur det blir med semestrar är ännu oklart.
– En sak är klar för oss på akuten och det är att vi inte kan dra ner på vår kapacitet sommartid som en del andra verksamheter. Vi måste också planera för värsta tänkbara scenario i sommar, säger Ferenc Sari.
– Just nu planerar vi för ordinarie semester men vi har inte fått besked om vi kan bevilja den. Det är ingenting vi kan besluta på lokal nivå, säger Karin Paulander.