Omfattande utredning pågår om 4H-konkursen

Situationen på 4H-gården Lilla Lyckan på Morö Backe hann bli krisartad innan konkursen tidigare i år. Pengar saknades till och med till djuren. En omfattande utredning ska genomföras av konkursförvaltaren under hösten.

Simon Engman, konkursförvaltare, säger att utredningen är klar innan jul.

Simon Engman, konkursförvaltare, säger att utredningen är klar innan jul.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2020-09-07 19:00

Jennifer Blomberg är ordförande för Röbäcks 4H-gård och aktiv vid Studiefrämjandet i Umeå. Innan sommaren kontaktades hon för att resa till Morö Backe, där hon möttes av en 4H-gård i kris.

– Det fanns inga pengar till mat och strö, till omvårdnad av djuren. Det fanns inte kvar personal och någon måste ju ta hand om djuren. Det var långt från ordentligt fungerande, berättar hon.

Det första hon hanterade var djuren som inte kunde vara kvar. Kaninerna kunde tas hand om av en privatperson. Getter, får, hästar och marsvin fick plats på 4H-gården i Umeå som tillfälligt ställde upp för systerföreningen i Skellefteå.

– Det var ingenting konstigt att göra. Någon måste ju ta hand om dem, jag ville framförallt att de skulle ha det bra.

Därefter har Jennifer Blomberg, tillsammans med riksförbundet, försökt stötta upp den nya styrelsen med helt nya medlemmar. Hon har också skött kontakten med konkursförvaltaren.

– Den nya föreningen hamnade i en svår sits men har verkligen viljan och kompetensen att kunna starta upp något att driva vidare på ett bra sätt. De har stöd från riskförbundet. Allmänheten måste förstå att målet är att göra om och göra rätt.

Advokaten Simon Engman, som förvaltar konkursen, berättar att konkursboet snart behöver få betalt. Annars kan inventarierna komma att säljas vidare.

– Jag har inte möjlighet att vänta på den processen i och med att mitt uppdrag är att se till borgenärens bästa, säger han, och åsyftar arbetet den nya föreningen gör med att samla in pengar för att få gården på fötter.

Han ska utreda om den gamla föreningen har levt upp till bokföringslagen. Han ska också titta på så kallade återvinningsbara transaktioner som gjorts kort innan konkursen.

– Jag kan konstatera att det kommer krävas ett omfattande utredningsarbete från min sida.

Resultatet av utredningen ska presenteras innan jul. Simon Engman utesluter inte att saken kan komma att polisanmälas.

– En anmälan görs i så fall när utredningsarbetet är klart. I det första läget gör jag en granskning från mitt håll, berättar han.

4H:s riksförbund säger att de inte har något direkt juridiskt eller ekonomiskt ansvar då gården bedrivits av den enskilda klubben och dess styrelse, men att de ändå valt att gå in och stötta under sommaren.

– När vi ser en kris arbetar vi aktivt för att hjälpa till med kompetens och resurser som är möjliga inom ramen för riksförbundets förmåga. I detta fall har vi bland annat betalat för att flytta och livnära djuren så att de inte skulle vara utan skötsel, säger Katarina Ulfsparre, ordförande för Sveriges 4H.

Bakgrunden till situationen är att 4H:s länsförbund i Västerbotten, en anrik förening som agerat stöttepelare för alla 4H-gårdar sedan 1925, gick i konkurs i början av 2019. De enskilda klubbarna, däribland Lilla Lyckan, var egna juridiska organisationer och kunde drivas vidare på egen hand.

– Sedan dess har de varit självgående. När förbundsstyrelsen åkte runt för en egenkontroll i år uppmärksammade de att någonting inte stämde. De möttes av en dysfunktionell förening med väldigt stora ekonomiska och administrativa problem.

Norran har talat med den förre ordföranden för Lilla Lyckan som tillbakavisar anklagelserna om att 4H-gården var misskött. Han menar att han blev förd bakom ljuset av en annan inom organisationen. Det handlar om ekonomiska oegentligheter och han säger att en polisanmälan är gjord.

– Vi fick inte veta någonting förrän det var för sent. Det var jag personligen som ansökte om konkursen, säger ordföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!