Linda Lasu, beredskapsamordnare på Skellefteå Kommun står och informerar årskurs åtta från Floraskolan om krisberedskap på Exploratoriet i Skellefteå. Årtes tema är mat och eleverna får bland annat lära sig om vad som kan vara bra att ha hemma, men också hur de kan tänka matsmart.
– Sedan 2017 har det varit en krisberedskapsvecka per år och anledningen till att årets tema är mat är för att pandemin, det säkerhetspolitiska läget, it-attackerna mot Coop och klimatförändringarna, har gjort att mat och livsmedle har blivit en centralfråga, säger hon.
Alla som bor i Sverige är en del av svensk krisberedskap och om det uppstår en kris där man skulle bli utestängd från omvälden är det viktigast att tänka på vad du skulle behöva ha hemma för att klara dig och vilka i din närhet som du blir beroende av.
– Man kommer aldrig att klara sig i en kris själv, till exempel behövde vi varandra när det var pandemi och därför är det viktigt att ha en bra gemenskap med sina grannar och de andra i sin närhet, så att man kan hjälpas åt. Sedan är det också bra om du köper mat med lång hållbarhet som du äter i din vardag, som till exempel pasta, säger Linda Lasu och fortsätter:
– Vid en kris behöver du också ett kommunikationssätt. Om elen skulle sluta fungera rekommenderar vi att du har en radio som inte går på ström utan på batterier eller solceller eller att man har en vevradio. Sedan kan det också vara bra om du har ett trangiakök eller fjällkök hemma.
Men ungdomarna fick inte bara lära sig om krisberedskap, för på Exploratoriet finns det en utställning som heter Matvalet, där eleverna bland annat fick lära sig om matsvin.
– Det här är ett projekt som vi har tillsammans med Länsstyrelsen och LRF, som handlar om lokalproducerad mat, försörjningstrygghet och matsvin. Vi vill lära eleverna att det är viktigt att välja lokalproducerat och att det är viktigt att tänka på klimatet och matsvin, säger Anette Hylegård.
Efter alla övningar får eleverna sätta sig ner och äta och vid ett bord sitter det några tjejer som diskuterar förmiddagen.
– Det har varit bra att vi har fått lära oss litegrann om krisbredskap ifall det skulle bli kris, Stella Ejrevi.
– Vi har också fått lära oss om hur man handlar matsmart och lokalproducerat, fyller Oliva Burman i.