Olyckan inträffade strax efter klockan åtta förra måndagen då en kista skulle föras in i en kremationsugn. Insättningsplankan ställde inte av kistan som den skulle, vilket gjorde att luckan inte gick att stänga igen. Plankans arm blev kvar i ugnen och krematoriepersonalens försök att få ut den misslyckades.
”Det kvarstod en öppning under paradluckan på cirka 15 centimeter och röken från elden vällde ut i ugnsrummet”, går det att läsa i en anmälan som har gjorts till Arbetsmiljöverket. Kremeringar utförs i temperaturer runt 800 till 900 grader.
Maria Sandström, som är chef för fastighetsförvaltningen och begravningsverksamheten vid Skellefteå pastorat, berättar att lokalen blev rökfylld.
– Personalen fick utrymma och ringa 112. De kom hit från brandkåren, rökdykare gick in och lyckades få igen luckan, berättar hon.
Leverantören fanns med på telefon för att guida rökdykaren. Efter att ha fått igen luckan stannade räddningstjänsten kvar på platsen för att vädra ur lokalen. Det blev brandskador på isolering och elkablage samt rökskador i ugnsrummet. Inga personer skadades i samband med händelsen.
– Personalen gjorde exakt det de skulle och satte sin säkerhet först. De följde instruktioner som finns angivna om att utrymma och ringa 112, säger Maria Sandström.
Hann personalen andas in rök?
– Nej, direkt de kände att ”nu blir det rök i lokalen” så gick de ut ur lokalen precis som de ska göra.
Hur gick det för kroppen och kistan som skulle kremeras?
– Det här var ingenting som störde kremationen. Det är en process som sker automatiskt så det gick som det skulle så det blev ingen störning. Vi har rutiner som vi följer, säger Maria Sandström.
Krematoriet, som vanligtvis genomför mellan 15 och 20 kremationer i veckan, har varit stängt för nya kremationer sedan incidenten. Ett pussel har lagts för att få ihop planeringen och hjälp har tagits från krematoriet i Umeå dit vissa kistor har skickats.
– Umeå, Luleå och Skellefteå har varsitt krematorium och vi hjälps åt vid driftstopp. Vi har ett regelverk som säger att kremationer ska ske inom 30 dagar och vi prioriterar enligt den ordningen. Vi försöker synka mot begravningarna så att anhöriga inte ska bli påverkade. Vissa vill nämligen ha en begravningsakt med en urna och andra med en kista, så det är olika när kremationen sker.
En sanering av lokalen har genomförts i det branddrabbade rummet, där väggar och tak blev svarta.
Blir det här en dyr historia för er?
– Dyrt blir det ju alltid men vi har en försäkring. Det som har påverkat mest är driftstoppet.
Vad händer nu?
– Det är fortfarande driftstopp i några dagar till. Vi hoppas på att ha fått till allt nu i veckan.
Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?
– Vi kommer att få ny utrustning som ska installeras till veckan. Vi kommer naturligtvis att ha en genomgång och de ska försöka hjälpa oss att undvika olyckor i framtiden, säger Maria Sandström och fortsätter:
– Det viktiga är att personalen inte ska behöva mecka med sånt här, deras säkerhet ska sättas i första hand. Leverantören ger oss bra support och kan gå in och hjälpa oss vid sådana här situationer.