”En tuff start men nu gläds man”

Oliver Lundmark, 30, startade en ny restaurang den 27 februari 2020. Vi vet alla vad som hände ett par veckor senare. Nu gläds han över att restriktionerna är borta: ”Men det är en annorlunda känsla, man har ju vant sig med att driva verksamheten på ett speciellt sätt”.

Ny restaurang – sedan kom larmet om covid-19. Oliver Lundmark på La Cena i Skellefteå vet vad det innebär att nyetablera sig mitt i en pandemi. Arbetskollegan Gustav Hansson tycks nästan tacka högre makter för de hävda restriktionerna.

Ny restaurang – sedan kom larmet om covid-19. Oliver Lundmark på La Cena i Skellefteå vet vad det innebär att nyetablera sig mitt i en pandemi. Arbetskollegan Gustav Hansson tycks nästan tacka högre makter för de hävda restriktionerna.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2021-10-01 20:00

Mitt i den gråa hösten kom den stora förändringen onsdagen den 29 september: de allra flesta restriktioner i det svenska samhället togs bort.

Oavsett om du är artist, krögare eller sporthandlare är den nygamla friheten tillbaka.

Tvätta händer, hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom gäller fortfarande. Men torsdagens hemmamatch för Skellefteå AIK blev en känslofylld start i Skelleftebygden då närhet istället för avstånd plötsligt blev ett tillåtet ord att använda.

Just den här fredagen bjuder centrumhandeln i Skellefteå upp till ”Frikväll” samtidigt som krögare och restaurangägare kan släppa på fullt med folk.

undefined
Hans Hallberg på Rustique i Skellefteå medger att det är med ”skräckblandad förtjusning” som verksamheten, inklusive nattklubben, återgår till samma läge som innan pandemin bröt ut.

Kort sagt: det går att hänga i en bar, bordsservering är inte ett måste.

Restaurang Rustique i Skellefteå, som också driver nattklubb, är en av alla näringsidkare som levt under mer eller mindre omfattande restriktioner.

När Norran kommer på besök hinner Hans Hallberg, mitt i allt arbete, att påpeka:

– Det är verkligen trevligt att restriktionerna är borta, men det är ändå med lite skräckblandad förtjusning som vi går vidare. Man har ju vant sig med det här, så man är nästan lite ur gängorna.

undefined
Fullt fart i Rustique-köket. Natalie Holmqvist och Nadia Wallmark har fullt upp med fredagens beställningar. Senare samma dag var det dags för ”nyöppningen” av restaurangens nattklubb.

Ni driver nattklubb, hur är intresset inför nystarten?

– Det är ju den stora skillnaden nu när restriktionerna är borta. Det finns ett stort intresset, vi räknar med att det blir fullsatt.

Oliver Lundmark startade restaurang La Cena i Skellefteå den 27 februari i fjol. Bara några veckor senare bröt pandemin ut.

– Vi har kämpat vidare, anpassat oss efter restriktionerna – och tillsammans med andra kollegor har vi stöttat varandra och bollat idéer för att klara det här. Därför känns det väldigt skönt att restriktionerna hävdes, även om vi på senare tid har haft ett förbättrat läge kring öppettider och antal besökare, påpekar han.

undefined
”Vi har kämpat vidare, anpassat oss efter restriktionerna och tillsammans med andra kollegor stöttat varandra och bollat idéer för klara det här”, påpekar restaurangägaren Oliver Lundmark.

Hur är läget denna första, restriktionsfria helg?

– Vi är fullbokade kvällstid, det är givetvis mycket trevligt. Man kanske inte ska ”ropa hej” för tidigt, men man hoppas verkligen att det inte blir framtida restriktioner.

”Frikväll” i Skellefteå innebär att centrumhandlare har specialerbjudanden för att locka in köpsugna i butiken.

undefined
Frikväll utan restriktioner – men ändå med ett tydligt budskap. Handlarna i Skellefteå vill bidra till att smittspridningen av covid-19 inte ökar igen. Därför ska vi alla ”handla med omtanke”.

Men på Visit Skellefteås hemsida är det tydligt att pandemin inte är över:

”Tänk på att vi visar varandra respekt, håller avstånd och inte skapar trängsel.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!