När vi frågar Skellefteå Buss om olyckan i Övre Bäck trodde de att den inträffat på en kommunal väg, så vi ringer till Skellefteå kommun.
Skolbuss kanade av vägen i Övre Bäck – barnen fick ta sig ut via takluckan– Jag har tittat med min enhetschef. Vi känner till händelserna, men inga av dem har skett på kommunala vägar, säger Jan Burlin, tillförordnad verksamhetschef för gata/väg vid Skellefteå kommun.
Han hänvisar till Trafikverket – som svarar Norran såhär.
– Den skedde på en kommunal väg. Jag kan varken uttala mig eller ta ansvar kring den, säger Amanda Granstedt, projektledare vid Trafikverket.
”Får chansa”
När vi ringer tillbaka till Skellefteå Buss visar det sig att bussen kan ha börjat glida på Trafikverkets väg – men där den slutligen hamnade i diket har Skellefteå kommun ansvaret.
– Det där är en djungel. Vissa gånger får man chansa, ibland blir det rätt men många gånger visar det sig att ansvaret ligger på en annan, förklarar Mats Vikström, trafikledare vid Skellefteå Buss.
Trafikverket återkommer efter några timmar.
– Bussen har åkt i diket längs en enskild väg där kommunen är väghållare. För att ta sig till denna enskilda väg är det möjligt att bussen har transporterat sig en sträcka längs E 4 som är en statlig väg. E 4 hade vid tillfället god friktion, säger Amanda Granstedt.
Stökigt väder
Avåkningen i Fjälbyn visar sig dock ha skett på Trafikverkets väg.
Skolbuss åkte av vägen utanför Lövånger: ”De är säkert skärrade”– Det var nog halkigt, det tänker vi inte dementera. Det jag vet är att vi hade ett haveri med en resurs som tar hand om den sträckan under natten. Det tog alldeles för lång tid att hitta ett annat fordon från en annan sträcka som även kunde ta den här. Det är givetvis beklagligt.
Amanda Granstedt förklarar att väderförhållandena under hösten och vintern har varit stökiga, med många väderomslag.
– Det försvårar läget rejält. Vi har inte haft resurser att hinna med. Vi får ha viss halka på vägarna, men det få inte vara så pass mycket halka att man hamnar i diket.
Hur ser era standardkrav och dialog ut med entreprenörerna som sandar?
– Vi har en löpande diskussion hela tiden, och försöker hantera situationer hela tiden där de uppkommer.
Tar ni någon hänsyn till att busslinjer går på vissa vägar?
– Nej, vi har vissa stråk som är mer utpekade än andra men det handlar mest om industritrafik. Vi räknar med att vi har bussar i hela området och de ska ta sig fram, precis som personbilar, säger Amanda Granstedt.
Efter skolbussarnas avåkningar – kritik mot väghållningenSkellefteå Buss upplever att det kan vara svårt att veta vem som ansvarar för vilken väg. Varför tror du att det är så?
– Det är mycket möjligt, det finns så pass mycket väg. Det finns en hemsida som är öppen för alla där man kan se specifika väghållare. Det är ett tips om de vill in och titta.
Vi har pratat med föräldrar längs sträckorna där avåkningarna skedde. De känner oro för sina barns säkerhet i skolbussen. Ska det vara så?
– Nej, såklart inte. Vi har i uppdrag att hålla en godkänd friktion. Det ska inte vara så halkigt som det var när det hände. Nu hoppas vi att vädret stabiliserar sig och att det blir vinter, regn på kalla vägbanor är alltid svårt att hantera.
Skellefteå Buss föreslår att en sandbil ska köra före bussen. Skulle något sådant vara möjligt?
– Nej, det skulle jag inte säga, tyvärr. Det finns inte medel för sådana insatser, säger Amanda Granstedt.