Samma positiva trend kan de noteras när det gäller rådgivningen.
– Hittills i år har vi haft besök av 275 personer som är intresserade av att starta eget. Det kan jämföras med 245 under samma period ifjol, berättar Angelica Falk, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum Skellefteå.
Av de som kommer till rådgivningen är 46 procent kvinnor och kvinnorna utgör 44 procent av de som startar ett företag.
– När det gäller andelen utlandsfödda som startar eget har den procentsatsen sjunkit från 24 procent 2019 till 13 procent i år. En förklaring till detta kan vara att vi ifjol satsade hårt på information till den gruppen men det har vi inte kunnat göra i år, säger Angelica.
Flest som startar eget finns i åldersspannet 35–55 år.
– Den yngsta är 18 år och den äldsta 78, berättar Gunilla Viklund, affärsrådgivare vid Nyföretagarcentrum Skellefteå.
Utvecklingen i Skellefteå följer den nationella trenden. I år har nyföretagandet i Sverige ökat med 8 procent jämfört med samma period i fjol. Uppgången har skett i samtliga län utom Blekinge. Störst ökning står Gotland och Kronobergs län för. Där har antalet registreringar av nya företag gått upp med hela 20 procent under 2020.
Många har hört av sig till Skellefteå Nyföretagarcentrum för att köpa företag som gått i konkurs.
– Det finns också ett stort intresse från franchisekedjor som söker efter personer som vill pröva sina företagarvingar, säger Gunilla Viklund.
När det gäller branscher för de nya företagen berättar Angelica Falk att konsult- och tjänsteföretag är vanligast följd av bygg- och fastighetsbolag.
– Coronakrisen har inneburit att en hel del företag som sysslar med e-handel startat, säger Angelica.
Gunilla Viklund konstaterar att möjligheten till starta eget-bidrag för nyblivna företagare som tidigare var sex månader från och med den 1 maj har utökats till tolv månader spelar in i intresset för nyföretagande. Förlängningen är tillfällig och gäller till och med 31 december. Det betyder att maxtiden är 6 månader igen från den 1 januari 2021.
– När kravet på aktiekapital sänktes från 50 000 till 25 000 den 1 januari så innebar det att fler nya företagare valde den formen för sitt bolag, avslutar Angelica Falk.