– Idag är tio procent av våra 48 anställda nyanlända. Detta har medfört att vi fått en mycket lyckligare arbetsplats, säger Nicklas.
Verkstadsföretaget Bercos satsning på mångfald började 2012.
– Vi hade då svårt att få lönsamhet och var nära en konkurs. Därför sökte vi efter nya lösningar för verksamheten. Det handlade om allt från att börja arbeta med lean till att få in mer tjejer, unga och nyanlända i företaget, berättar Nicklas Berglund.
Idag är tio procent av de anställda nyanlända och åtta procent är kvinnor.
– Detta har gett en mycket positiv effekt på stämningen i företaget och på arbetsmiljön. Nu pratas det inte bara hockey och motorer på fikarasterna.
När det gäller de nyanlända betonar Nicklas att de tillför mycket energi till arbetsplatsen.
– De är överlyckliga över att ha fått ett jobb och deras glädje sprider sig i hela företaget.
Nicklas berättar att Berco har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen när det gäller rekryteringar av de nyanlända.
– De får komma till oss och provjobba en månad så att vi ser om de passar in hos oss.
Språkkunskaperna är inte avgörande för om de får jobb eller inte.
– Vi har delat upp produktionen i delar som tar cirka 1,5 timme vardera. Alla moment har vi illustrerat med bilder så att man ska kunna klara av dem utan att kunna bra svenska, berättar Nicklas.
Agneta Tjernström, analytiker vid Arbetsförmedlingen i Västerbotten, betonar också vikten av att få in de nyanlända i arbetslivet.
– För att få fart på detta gäller i många fall att lätta på dagens krav, till exempel på körkort och språk.
I Arbetsförmedlingens prognos för Västerbotten beräknas befolkningen i yrkesaktiva åldrar öka med 0,2 procent mellan 2018 och 2025.
– Den pekar mot att inrikesfödda kommer att minska med cirka 3 000 personer samtidigt som antalet utrikesfödda ökar med mer än 3 000 personer. Därför gäller det att i högre grad än vad som nu är fallet få ut de utrikesfödda i arbetslivet, säger Agneta Tjernström.