Den 9 december kallades Skelleftepolisen och ambulans till Viktoriabron vid strandpromenaden intill Campus. Snabbt misstänktes fem unga män för att ha varit inblandade i en våldsattack mot en 30-årig man.
För ett par veckor sedan väcktes åtalet, rubriceringen var grov misshandel och de åtalade hade enligt åklagare Irene Falk begått brottet ”tillsammans och i samförstånd”.
Under tre dagar har rättegången genomförts i Skellefteå. På onsdagen hölls slutpläderingarna.
Så här menade Irene Falk att påföljderna ska bli:
• De två 19-åringarna: två års fängelse där den ena också ska dömas för innehav av narkotika och en tårgaspistol.
• De två 18-åringarna: de ska enligt åklagaren dömas till ett och ett halvt års fängelse, straffvärdet för en 21-åring vore tre års fängelse. Men eftersom gärningen begicks före nyår så gäller den gamla tolkningen av den så kallade straffrabatten för en 18-åring, det vill säga en halvering.
• 17-åringen: ”Utredningen pekar mot att han använt kniven”, menar åklagaren. Även han var åtalad för narkotikabrott och vapenbrott.
– Om han varit 21 år hade jag yrkat på upp mot fyra års fängelse. Utifrån hans ålder yrkade jag på nio månaders sluten ungdomsvård. De har haft en gemensam brottsplan och, maskerade och beväpnade, agerat hänsynslöst där målsäganden var nära att dö.
17-åringen medgav vid rättegången att han begav sig till platsen för angripa målsäganden till följd av tidigare bråk mellan dem.
– Han erkänner att det var han som först gick till angrepp genom slag i ansiktet och sedan med sparkar och slag när målsäganden hamnat på marken. Men han använde inget tillhygge. När han såg att mannen blödde blev han rädd och sprang därifrån. Han hade med sig en kniv till platsen, men den stoppade han undan vid bråket, säger Jens Nyström.
Hur ser du på bevisningen?
– Åklagaren hänvisar till en kniv som hittades ute på isen där det fanns blodspår från min klient på knivslidan samt dna-spår – dock inte blod – från målsäganden. Jag menar att det inte är utrett vilken kniv som använts vilket gör det ännu svårare att bedöma vem som gjort vad. Han ska dömas för misshandel av normalgraden.
Urban Rönnblom är försvarare för en av de åtalade 18-åringarna:
– Bevisningen är för svag för en fällande dom. Min klient bekräftar att han kom ensam först till platsen. Han var obeväpnad och omaskerad och hade inga brottsliga avsikter. Det finns ingen teknisk bevisning som kopplar min klient till målsäganden.
Linda Sundlöf, försvarare för en av de åtalade 19-åringarna:
– Min klient ska frikännas helt gällande den grova misshandeln. Han har inte ens befunnit sig på platsen för händelsen. Det finns varken någon vittnesbevisning eller teknisk bevisning som stödjer åklagarens påstående om att han skulle ha varit där eller att han på något sätt skulle ha deltagit i någon misshandel.
I samband med en av rättegångsdagarna ingrep ordningsvakter mot en av de åtalade.
Vakterna hade reagerat på något som mannen sagt, därför omhändertogs denne av vakterna och polis kallades till platsen.
Enligt åklagaren gav polisens jourhavande förundersökningsledare senare beskedet att händelsen hade ”förundersökningsbegränsats”, att det inte skulle leda till några ytterligare åtgärder eftersom det inte kunde förväntas påverka en eventuell påföljd i den kommande domen.