Offret ströps medvetslös: ”Du är alldeles blå, du kan inte gå ut”

Först ströp Skelleftebon kvinnan medvetslös.
När hon vaknade sa han: ”Du är alldeles blå, du kan inte gå ut!”.
Nyligen fick kvinnan berätta i rättssalen om skräckstunden när hon ströps.

Den 38-årige Skelleftebon ströp kvinnan medvetslös. Brottsoffret har i polisförhör och vid rättegången berättat om skräckögonblicket när mannen gick till våldsamt angrepp.

Den 38-årige Skelleftebon ströp kvinnan medvetslös. Brottsoffret har i polisförhör och vid rättegången berättat om skräckögonblicket när mannen gick till våldsamt angrepp.

Foto: Arkivbild/Montage

Skellefteå2024-12-29 19:00

Nyheten i korthet

  • En 38-årig man från Skellefteå har dömts till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel mot en kvinna han tidigare haft en relation med. Händelsen inträffade natten mellan 31 oktober och 1 november.
  • Mannen ströp kvinnan till medvetslöshet och misshandlade henne flera gånger. Kvinnan beskrev i rätten hur hon vaknade upp blåslagen och med svårigheter att andas.
  • Utöver fängelsestraffet ska mannen betala 125 000 kronor i skadestånd till offret. Han kommer att förbli i häkte tills domen vinner laga kraft på grund av risken för att han begår nya brott.

Det var kvällen/natten mellan den 31 oktober och 1 november som den 38-årige mannen, som är bosatt i Skelleftetrakten, begick det grova våldsbrottet mot kvinnan.

Våldet riktades mot en kvinna som han tidigare haft en relation med ”till och från under sex år”, som kvinnan beskriver det.

Misshandeln polisanmäldes, mannen greps och häktades för drygt en månad sedan. Den 5 december väckte Angelica Ahlström åtal, rättegången inleddes vid Skellefteå tingsrätt – och nu har den fällande domen meddelats.

– Han har tagit strypgrepp om hennes hals ett flertal tillfällen samt tryckt och slagit henne i ansiktet ett flertal gånger. Våldet orsakade andnöd, medvetslöshet, smärta och blånader. Brottet ska bedömas som grovt eftersom gärningen var livsfarlig, sammanfattar Angelica Ahlström.

undefined
Efter att det gjorts en polisanmälan så greps den 38-årige Skelleftebon den 18 november. Han fördes till polishusets arrest i Skellefteå. Nyligen stod han inför rätta för grov misshandel, och nu har den fällande domen meddelats.

Nu döms 38-åringen av Skellefteå tingsrätt för grov misshandel.

Påföljden blev fängelse i ett år och sex månader. Han ska också betala drygt 125 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Skelleftebon kvarblir också i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft på grund av risken att han på fri fot begår nya brott.

Vid rättegången och i polisförhör har kvinnan berättat om skräckögonblicket när hon plötsligt angreps av mannen:

– Han släppte strypgreppet när jag började klösa. Sedan tog han ett nytt strypgrepp, och det blev svart. Jag tänkte: ”Han måste släppa snart!”. Jag minns inget mer efter det.

Och vidare:

– Han väckte mig på morgonen, jag låg kvar i soffan. Han lät panikslagen: ”Du måste vakna, du är alldeles blå, du kan inte gå ut”, sa han. Jag kollade i spegeln i badrummet och såg att jag var blå om halsen, svullen i ansiktet, blå om läpparna och hade blod i mungiporna. Jag hade ont i backen och halsen.

undefined
Urban Rönnblom är den åtalade 38-åringens offentlige försvarare. Rönnblom menade vid rättegången att det bland annat fanns brister i rättsintyget kring delen som handlar om målsägandens medvetslöshet.

Skellefteå tingsrätt bedömer att kvinnan lämnat en ”mycket klar, lång och detaljrik berättelse som varit fri från motsägelser och svårförklarliga moment”.

Sammantaget bedömer rätten hennes uppgifter som ”mycket trovärdiga”, och hennes version får stöd av den övriga bevisningen som åklagare Angelica Ahlström presenterade vid rättegången.

Tingsrätten skriver vidare i domen att 38-åringen uppgett att han på grund av berusning ”till stor del saknar minnesbilder från den aktuella kvällen”, och att hans invändningar om hur kvinnans skador uppkommit inte baseras på några konkreta minnesbilder.

Något annat än ett fängelsestraff kunde inte bli aktuellt, konstateras i domen, där det också påpekas att våldet skett ”mot en närstående”.

Råd/Brott i nära relation

Nyligen gick flera poliser i Västerbotten ut i ett upprop om att fler måste lägga sig i och ta sitt ansvar när det gäller brott i nära relation. Ewa Öberg Öström och David Nyström påpekade:

– Samverkan är avgörande: med kommuner, socialtjänst, vården, psykiatrin, kriminalvården och frivilligorganisationer. Att dela med sig av information är centralt och det lagliga stödet för att bryta sekretess vid oro för våld i nära relation måste användas i högre grad.

Och vidare: 

– Vi stärker kunskapen inom polisen. Nya interna utbildningar omfattar kunskap om våld i nära relation och sexualbrott, normaliseringsprocessen, riskhöjande faktorer, riskbedömningar och traumapåverkan. Vi arbetar med att höja kunskapen hos alla poliser i yttre tjänst. Tack vare det har vi kunnat identifiera och sätta in åtgärder mot våldsutövare som inte var kända av polisen.

De vill i punktform framhålla:

• Även om det saknas vittnen till många av de våldshändelser som tiotusentals kvinnor utsätts för, vet vi inom polisen att det inte saknas människor som har sett tecken eller känt oro över att något inte stämmer.

• Det kan vara en kollega som undrar över blåmärken, anhöriga som märker att en dotter eller syster drar sig undan, en granne som hör dunsar och skrik eller personalen på akuten som har svårt att tro på förklaringen till en skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!