Oenighet om vad som är satsning på skola eller inte

Socialdemokraterna hävdar att de kommer att satsa uppemot 800 miljoner kronor på skolans drift under innevarande mandatperiod. ”Det handlar inte om satsningar utan att täcka upp underskott”, säger nu Andreas Löwenhöök (M).

Lorents Burman.

Lorents Burman.

Foto: Ulrika Andersson

Skellefteå2018-04-12 10:04
undefined
Skolan är en viktig fråga för Skellefteborna enligt Norrans/Ipsos opinionsundersökning och ett trätoområde för politikerna.

Budgeten för 2019 ska upp till beslut i juni. Enligt Andreas Löwenhöök har frågan om tillskotten till skolan varit satsningar eller ett sätt att stävja underskott varit ett konfliktområde mellan majoriteten och Alliansen under hela mandatperioden.

BUDGETFULLMÄKTIGE: Skolan och valfrihet i fokus

Enligt Lorents Burman (S) har kommunen lagt pengar på fler elever, pris- och löneökningar, ökade driftskostnader på grund av utbyggnader, att det blir fler fleravdelningsförskolor och inflyttning till centralorten. Dessutom har statsstöden villkorats med en motprestation av kommunen.

Långt större tillskott till skolan än planerat
undefined
Andreas Löwenhöök.

– Om S ska räkna in löner och prisuppgång så handlar de om verksamhet som redan finns. Det är inte vad vi i Alliansen ser som satsningar. Det är bara täckning för att slippa nedskärningar så att skolan har näsan ovanför vattenytan, säger Andreas Löwenhöök.

Enligt hans beräkningar har enbart 46 miljoner kronor tillförts skolan hittills i extra pengar till satsningar. Det var också den siffra som nämndes i budgetdebatten förra våren.

– När jag är ute och pratar med personal får jag en annan bild än att det satsas. De får vända på varenda sudd, säger han.

Vi kan också se att skolan i jämförelse får mindre pengar än i jämförbara kommuner.

Men en stor del av de 800 miljonerna är statsstöd som ska gå till speciella ändamål, enligt Lorents Burman.

undefined
Lorents Burman.

Hur ser du på det?

– Det är bra att man söker dessa pengar. Problemet är att det är osäkra pengar, oavsett vilken regering vi har så kan tillgången på statsstöd ändras och vi kan stå här med hälften så mycket pengar. Då är det bättre att få generella statsbidrag så att vi får en ökning över tid, säger Andreas Löwenhöök.

– Vi kan också se att skolan i jämförelse får mindre pengar än i jämförbara kommuner, säger han.

Analys visar: Skellefteå dyrare än andra kommuner

Vad har ni själva föreslagit att skolan ska få i extra pengar?

– I budgetdebatten föreslog vi 137 miljoner kronor till skolan.

Och hur tänker ni finansiera det?

– Det finns medel till förfogande till EU-verksamhet – det vill vi dra ned på. Pengar kan tas från fritids- och kulturnämnden då de slagits ihop och det finns effektiviseringsvinster. Detsamma gäller tekniska nämnden när man nu flyttar verksamhet till Fabriken. Vi har bland annat föreslagit att andra aktörer ska ha verkstadsverksamheten och städningen, säger han.

Snart stundar alltså en ny budgetdebatt. Hittills har det pågått en gemensam budgetberedning. Nu sitter partierna och utformar sina egna förslag. Klart är i alla fall att det kommer att krävas fortsatta pengar till satsningar i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!