Gruvaktörer från hela världen fanns på plats i Skellefteå för att under två intensiva dagar bland annat diskutera hållbar utveckling av gruvindustrin.
– På det sätt som byråkratin kring öppnandet av gruvor fungerar idag skrämmer det företag från andra länder att investera i Sverige. Det behövs politiska direktiv för att reda ut vad det är som gäller för landrättigheter, säger Pia Lindström.
Nils-Olof Lindfors (C), regionråd i Norrbotten, konstaterar att när det gäller landrättigheter är politikerna rädda för att fatta beslut.
– Gruvföretagen vill ha svar i lämplig tid. Det ska inte behöva ta lika lång tid som för Beowulf som väntat alltför länge på behandlingen av sin ansökan för Kallak-projektet i Jokkmokk, menar han.
Beowulf lämnade in sin första ansökan om bearbetningskoncession för Kallak-projektet i Jokkmokk, som är den största obearbetade järnmalmsfyndigheten i Europa, i april 2013.
– Det har också varit en mycket lång process när det gäller Bolidens fyndighet i Laver, fortsätter Nils-Olof Lindfors.
Han menar att den modell som används i Ontario i Canada kan vara ett alternativ för Sverige. Där har man ett system med Mining development officers som ger sökande bolag vägledning om ansökningsprocessen och vilka underlag som krävs från fall till fall.
– Jag efterlyser också internationella regler som alla gruvföretag har att rätta sig efter.
Andreas Lind, näringslivschef vid Länsstyrelsen i Norrbotten, menar att det är fullt möjligt för rennäringen och gruvnäringen att existera sida vid sida.
– Det finns goda exempel på detta i Kiruna och även för Bolidens små gruvor i Västerbotten.
Han vill se en aktiv politik som tar tag i den silo i lagstiftningen som han menar finns idag.
– Vi kan inte fortsätta att ha lagar som motsäger varandra, säger Anderas Lind som också vill att kommunerna som har mineralfyndigheter tillförs resurser så att de har bättre möjlighet att arbeta med planeringsfrågor.
Detta var första gången som OECD valde att arrangera sin internationella gruvkonferens i Europa. Konferensen har tidigare ägt rum i Chile och i Australien.
Den här gången lade man extra fokus åt gruvnäringens gröna omställning och hur man tillsammans skapar tillväxt och attraktivitet.
Målet är att utveckla en global plattform för gruvspecialiserade regioner som skapar bättre möjligheter till påverkan, kompetensutbyte och dialog mellan offentlig och privat sektor.
Chris McDonald, policyanalytiker vid OECD är imponerad över gruvindustrin i Norr- och Västerbotten.
– Vi besökte innan konferensen Bolidens gruva i Kristineberg och det är spännande att se hur de utvecklat underjordsbrytningen. Här är de förmodligen ledande i världen, säger han.
Han är även imponerad över hur Skellefteå kommun inkluderat gruvindustrin i sin marknadsföring av regionen.
– Det är också intressant att se hur spelindustrin i Skellefteå finns med i gruvbolagens utvecklingsarbete, avslutar Chris McDonald.
Medarrangörer till konferensen var Region Västerbotten, Region Norrbotten, Skellefteå kommun, Boliden och LKAB.