Öppnar konditori med fokus på hantverket

Mitt i förra veckans klass 3-snöoväder öppnade stans nyaste kondis upp för beställningar. Ägaren Cornelia Luckey utlovar ett hantverksbageri med ett litet sortiment och stort fokus på kvalitén. ”Det blir dansk hantverksglädje”, säger hon.

”Jag älskar verkligen branschen och är en riktig supernörd”, säger Cornelia Luckey om att vara konditor.

”Jag älskar verkligen branschen och är en riktig supernörd”, säger Cornelia Luckey om att vara konditor.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-01-26 15:45

Luckey Konditori & Bageri huserar till en början i The Great Northern-huset där Cornelia Luckey delar kök med fiket Norma. 

– Vi vill prova våra egna fötter och se hur det går. Få göra lite fel och lära sig efter det. Det är inte alla som har hittat hit, och jag tycker det är ett av de finaste fiken i Skellefteå, så vi kan hjälpa varandra på det sättet. 

Idén växte fram i Danmark där hon studerade till konditor i fyra år. Under sin tid i Köpenhamn fick hon också tävla för det danska konditorlandslaget.

– En coach såg vad jag gjorde, tog mig åt sidan och frågade om jag ville vara med. Jag har slagit Serige i en nationell kamp, det är kanske både bra och dåligt, säger hon och skrattar.

undefined
”Jag tycker om när det är lite rinnigt och löst, det värsta jag vet är att det är i en stor bastant klump”, säger Cornelia Luckey om mandelmassan i sin semla.

Just nu bakar hon semlor, och vad som ska serveras därefter är inte riktigt bestämt.

– Man kanske inte gör det allra mesta utan få saker som man fokuserar på att göra riktigt bra. Sedan gör man det hela tiden för att göra det bättre och bättre. Vid alla hjärtans dag gör vi en liten bakelse. Sen kommer vi göra flødeboller, eller gräddbullar som det heter på svenska. Sen kan man byta till något nischat, ibland flera saker och ibland en sak, tills vi har större lokaler där man kan utveckla saker och ting.

Hon har startat bolaget tillsammans med sin fästman Tim Leinert, som utöver anställningen på Mindforce Game Lab hjälper till med packning och utkörning. Planen är att öppna ett kafé med takeaway i egna lokaler så fort pandemin är över. 

– Vi vill ha ett litet fik där folk kan sitta med en ganska öppen produktion så folk kan se vad vi gör. Det är en del av hantverket att få visa upp det. Jag vill vara mitt i stan, vi har en drömlokal men vi får se om den blir vår, säger Cornelia Luckey och fortsätter:

– Där vill vi komma igång med bröllopstårtor och andra typer av beställningstårtor. Vi kanske vill börja göra bröd också. Vi får se var vi landar. 

undefined
Cornelia Luckey flyttade tillbaka till Skellefteå för lugnet, naturen och familjelivet. Efter att ha varit mammaledig satsar hon på att bli egenföretagare.

Sedan hon återvände till Skellefteå från Danmark tycker hon sig ha sett en förändring i Skelleftebornas attityd.

– Folk har fått ett intresse för nya saker. Vi har så pass mycket som går bra, som Bryggargatan eller Svedjan. Folk vill uppleva saker och mat är en upplevelse. Skellefteå har ingenting som liknar det jag vill göra, så jag tror folk är hungriga efter någonting sådant här, säger Cornelia Luckey.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!