Förr fanns ett förslag för tomten som omfattade två höghus på max 16 våningar.
Även det skulle ha blivit "rekord" för Skellefteå, då dagens två högsta bostadshus är 13 våningar (Repslagargränd och Lasarettsvägen) .
En ny detaljplan gjordes och antogs av kommunfullmäktige. Den överklagades dock, och högsta instans, mark och miljööverdomstolen kom med sin dom i november 2017. Domen gick de klagandes väg, och detaljplanen upphävdes.
Höghusen vid Viktoriabron upp i högsta domstolen – till grannarnas glädjePlaner för höghus måste göras om – stort bakslag för kommunenGör ny plan
Nu gör Skellefteå kommun ett omtag. Vid torsdagens möte i bygg- och miljönämnden bestämdes att en ny detaljplan ska göras. Denna gång satsar man på bara ett höghus, som i gengäld kan bli ännu högre.
Exploatören hade önskat att det kan göras max 22 våningar högt.
- Men vi valde att ta bort begränsningen i antal våningar, säger Evelina Fahlesson, ordförande i nämnden. Nu får planarbetet visa hur högt hus som platsen klarar av. Det kan bli både mindre eller mer än 22 våningar.
Dick Burlin tar kommandot över höghusbygget - HSB är ute ur bildenInom tomtens gränser
Genom att man bara gör ett hus kan man hålla hela detaljplanen inom den befintliga tomten. Då hoppas man att det blir mindre strul kring strandskyddet, som var den felande länken i förra försöket.
I den detaljplanen hade strandskyddet upphävts ända ner till älven, och i gengäld föreslogs att det skulle göras förbättrad strandpromenad och nya gång- och cykelvägar. Men domstolen tyckte inte att kommunen hade visat på tillräckligt starka skäl för att upphäva skyddet.
Besviken granne
Det var personer från fem familjer samt en samfällighetsförening som hade överklagat planen. En av personerna är Ola Holmgren.
– Vi hade inte hört talas om dessa nya planer, säger han när Norran ringer på torsdagen.
– Jag blir bestört, men samtidigt kan jag kan inte säga att jag är förvånad. Vi räknade med att det skulle göras nya försök.
Jag blir bestört när jag hör talas om detta
– 22 våningar är galet högt. Det är en extrem avvikelse mot övrig bebyggelse och mot stadsbilden.
– Saken förändras inte för att man växlar över till bara en byggnad. Problemen med skuggning och ökad trafik på små gator med oskyddade trafikanter kvarstår, säger Ola Holmgren.
Han tillägger att det nu krävs en fullständig miljökonsekvensbeskrivning, vilket kommunen tidigare inte låtit göra
Han säger också att området borde kunna användas till annat som är angeläget för samhället än just detta stora hus.
Nya bostäder av vikt
Evelina Fahlesson säger att hon har full förståelse för att grannar påverkas av både skuggning och ökad trafik.
– Men i det läge Skellefteå befinner sig idag är det avgörande för oss att kunna få fram hundratals nya bostäder. Bor man då centralt får man räkna med fler grannar.
– I planeringen måste vi naturligtvis ta hänsyn och göra åtgärder så närmiljön blir bra för de som redan bor där, tillägger hon.
Utredning om skugga och vibrationer
När den nya detaljplanen nu görs kan man återanvända ganska många utredningar som gjordes i förra vändan.
Nya utredningar som måste göras handlar om skuggning, förorenad mark, buller och vibrationer, geoteknik, vatten och avloppsfrågor.
Risken för jordskred ska beaktas i planarbetet, liksom hur vindar kan skapas och påverkas av ett så högt hus.
Efter domen om detaljplanen: HSB:s ambitioner kvarstår