Invigningen genomfördes digitalt med ett seminarium som avslutades med att Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn förrättade invigningen genom att knyta samman två band.
– Ända sedan Luleå tekniska universitet startades för 50 år sedan har vi haft ett bra samarbete med företag i regionen och det kommer också att ske i den här satsningen, säger hon.
Hon konstaterar att Creaternity ligger väl i linje med universitetet vision som presenterades i januari.
– I den står det att vi ska jobba med nydanande utbildningar och banbrytande forskning och det blir det tal om här, betonar Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Forskningen inom området Creaternity ska utnyttjar digitaliseringen för att uppnå ett cirkulärt användande av material och på så sätt ett koldioxid- och resursneutralt samhälle. Genom att samla forskare från ett stort antal ämnen ska man ta ett helhetsgrepp om industrins hållbarhetsutmaningar.
– Vi kommer att studerar tekniken som behövs för att följa ett material genom det cirkulära flödet, och hur människan påverkas, berättar Karl Andersson, som tillsammans med professor Roland Larsson är vetenskapliga ledare för Creaternity.
Det finns redan rullande projekt inom området och successivt kommer det att starta nya pilotprojekt.
– Bland annat tillsammans med Northvolt i Skellefteå och med Boden Energy Symbiosis, säger Karl.
– Norra Sverige kommer att bli vår lekplats för den här nya tekniken, inflikar Roland Larsson.
En grundstomme i satsningen är en forskarskola som drar igång efter nyår.
– Vi börjar med tio doktorander och sedan kommer detta att utökas. I forskarskolan kan också industridoktorander och ingenjörer från industrin vara med, säger Anna Öhrwall Rönnbäck, professor vid Luleå tekniska universitet.
På seminariet medverkade även bland annat Victoria van Camp, teknikchef vid SKF. Hon berättade om hur SKF bytt affärsmodell i linje med den cirkulära ekonomin.
– Tidigare tjänade vi pengar på att sälja reservdelar nu satsar vi istället på att se till så att kundernas maskiner fungerar, berätttar hon.
Victoria van Camp lovordar satsningen på Creaternity.
– Det är ett helt underbart initiativ som inte har någon motsvarighet i världen.
Biträdande universitetslektor Wibeke Reim berättade att Luleå tekniska universitet genomfört projekt kring nya affärsmodeller inom cirkulär ekonomi sedan 2006 och att digitaliseringen öppnat upp nya möjligheter kring detta,.
ABB:s forskningschef Mikael Dahlberg berättde att för dem är synsättet med den cirkulära ekonomin mycket viktigt och gav flera exempel på satsningar kring detta.
– I förra veckan gick vi ut med våra hållbarhetsmål till 2030 och mycket där har att göra med den cirkulära ekonomin. Bland annat ska vi hjälpa våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp med mer än 100 miljoner ton koldioxid. 80 procent av våra produkter ska då ha cirkulära applikationer, berättar Mikael Dahlberg.
Karl Andersson konstaterar att som forskare är det fascinerande att vara med och finna lösningar till hur man ska använda jordens resurser på ett hållbart sätt.
– Samtidigt har digitaliseringen tagit nya stora steg framåt på ett sätt som inte kunde förutspås för tio år sedan och som säkerligen kommer att ge upphov till ännu större förändringar de kommande tio åren, säger han.