Det var våren 2022 som kräftpest konstaterades i Skellefteälven. I juni i år placerades burar ut med friska flodkräftor på ett 15-tal platser i älven för att undersöka om smittan fanns kvar.
I mitten av augusti kunde kommunen konstatera att det fanns en smittkälla för kräftpest uppströms Renström, troligtvis en svag källa, då kräftorna längre nedströms inte hade smittat.
För att försöka ringa in smittan sattes det ut åtta nya burar med friska kräftor i älven, vid kommungränsen i slutet av augusti. De placerades uppströms Rengårds kraftstation, nedströms och i ett sidoflöde.
I förra veckan konstaterades smitta strax nedströms kraftstationen. Ingen smitta har ännu konstaterats uppströms dammen i Rengård.
– Vi har sedan tidigare antagit att ingen smitta finns uppströms kraftverksdammen i Rengård. Det finns inga historiska belägg för att det finns kräftor i magasinet ovanför kraftstationen. Dessutom hade vi även levande kräftor som inte var smittade nedströms dammen i höstas, säger Tony Söderlund, enhetschef på fritids- och idrottsavdelningen vid Skellefteå kommun.
Han tillägger:
– Vi har en smittkälla just nu kring kraftstationen i Rengård. Förra hösten fanns smitta i nedre delen av Båtforsmagasinet och vi tror att smittan sedan har spridit sig uppåt mot Rengård. Smittan försvinner när den sista kräftan dör.
Har ni någon teori om vad det är vid kraftstationen som orsakat smittan?
– Det är inte säkert att vi någonsin får veta det. Vi har inte hittat signalkräftor där, även om det inte går att utesluta att de finns och har planterats in av någon. Det kan komma från ett fordon som haft smittade kräftdelar på sig, det kan ha funnits på fiskeredskap eller att man tagit dit smittat vatten.
Nu är tanken att lokalisera smittans ursprung ännu närmare. Kommunen har fortfarande ute åtta burar i vattnet för att försöka ringa in den.
Vad blir nästa steg och vad gör ni till våren?
– Vi kommer att följa utvecklingen i de burar som fortfarande ligger ute och vad nästa steg blir beror på resultatet från dessa. Vi kommer att föra en dialog med Länsstyrelsens i Västerbotten samt de lokala fiskevårdsområdesföreningarna om hur vi går vidare, säger Tony Söderlund.