Nytt dödsfall: ”Känns för jäkligt”

Ytterligare en person har dött efter att ha arbetat på Northvolt. Det meddelar polisen på sin hemsida. ”Jag hoppas att det inte har med vår arbetsmiljö att göra”, säger Northvolts huvudskyddsombud Mikael Stenmark.

Northvolt Ett i Skellefteå.

Northvolt Ett i Skellefteå.

Foto: Angelika Doverstål

Skellefteå2024-08-06 12:20

Sedan tidigare utreder polisens miljöbrottsgrupp tre dödsfall, där personerna avlidit efter att ha avslutat sina arbetspass på Northvolt i Skellefteå.

Nu skriver polisen på sin hemsida om ytterligare ett dödsfall och även ett akut sjukdomstillbud som ska ha skett i juli.

”I närtid har ytterligare ett dödsfall samt ett akut sjukdomstillbud kommit till polisens kännedom”, skriver polisen. Även dessa personer ska ha arbetat på Northvoltområdet.

”Händelserna inträffade i juli 2024, sjukdomstillbudet inträffade på arbetsplatsen medan dödsfallet skedde utanför arbetet”, skriver polisen.

I nuläget finns inget konkret samband mellan händelserna. Polisen har inte heller kunnat klarlägga vad som orsakat händelserna.

undefined
Mikael Stenmark, huvudskyddsombud.

Northvolts huvudskyddsombud Mikael Stenmark är chockad över informationen.

– Jag visste ingenting förrän SVT ringde mig mitt på dagen, säger han.

Sedan dess har han tillsammans med Northvolts kommunikationschef Matti Kataja försökt få klarsyn i vad det är som har inträffat. 

– När det händer utanför arbetsplatsen så har vi det inte i våra rapporteringssystem, säger Mikael Stenmark.

Kände du till sjukdomstillbudet?

– Jag måste försöka förstå vad som har hänt där. Vad polisen refererar till. I vårt rapporteringssystem kan det ha en helt annan rubrik.

– Jag vet inte vilka personer som det handlar om eller var de jobbar. Vi behöver kolla upp det och knyta mot andra samband, se om det kan vara relaterat och i så fall hur.

Mikael Stenmark berättar att informationen just börjat gå ut på Northvolt och att han ännu inte hunnit ta reda på hur de anställda hanterar informationen om ett fjärde dödsfall. För egen del berättar han att det känns olustigt med ytterligare ett dödsfall.

– Ännu ett mystiskt dödsfall känns för jäkligt. Jag hoppas att det inte har något med vår arbetsmiljö att göra, säger Mikael Stenmark.

Samtliga utredningar som rör dödsfallen är rubricerade utan misstanke om brott, det finns alltså ingen brottsmisstanke. Gällande den utredning som rör vållande till sjukdom har ingen förundersökning inletts och det finns inga brottsmisstankar.

”Svar från tidigare begärda analyser väntas dröja ytterligare några veckor. Utredningsarbetet fortgår, inkomna tips bearbetas och fler förhör kommer att hållas”, skriver polisen fortsatt på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!