Skellefteå slipper medfinansiera flytten av E 4

Sedan cirka tio år tillbaka har Trafikverket haft som motkrav på Skellefteå kommun att medfinansiera flytten av E 4. Nu har ett nytt avtal slutits – som innebär att kommunen befrias från det. ”En halv miljard kronor har fallit från hjärtat och det känns riktigt bra”, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Lorents Burman (S), kommunalråd.

Lorents Burman (S), kommunalråd.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2021-08-17 19:54

Det var Folkbladet som var först att berätta om att kommunen slipper medfinansiera omdragningen av E 4.

Lorents Burman säger till Norran att 2010 jobbade kommunen intensivt med Trafikverket för att utreda flytten av E 4. 

– Vi gjorde trafikmätningar och kom fram till att det inte var tillräckligt att skicka ut E 4 ur stan utan att vi var tvungna att bygga en centrumbro och öka kollektivtrafiken. Kommunen var angelägen att E 4 skulle flyttas, och då fanns ett motkrav från Trafikverket, att vi skulle vara med och medfinansierade flytten. Vi hade en borgerlig regering och det var vanligare då att regioner och kommuner skulle vara med och finansiera nationell infrastruktur. Det ställdes andra krav då, säger han. 

Kravet var att Skellefteå kommun skulle medfinansiera 30 procent av de 800-900 miljoner kronor som flytten beräknades kosta då. 

– Men det var över tio år sedan. Idag vet vi att kostnaden är en bra bit över en miljard. Så nu har en halv miljard kronor fallit från hjärtat och det känns riktigt bra, säger Lorents Burman.

Eftersom överenskommelsen var över tio år gammal och en annan regering är på plats var det hög tid att komma fram till en ny. 

– Den vi har gjort nu är på två år, 2021 till 2022. Det händer mycket i Skellefteå och vi har ett nära samarbete med Trafikverket för att planera framtidens infrastruktur. Det var dags att formalisera det i ett dokument. Det gäller projekt för både sjöfarten, flyget, vägen och järnvägen, säger han. 

Projekt som nämns i överenskommelsen är bland annat Norrbotniabanan, flytten av E 4, Bolidenvägen, Järnvägsleden, Sundgrundsleden och Burträskvägen.

Hur långt bort är flytten av E 4?

– Förhoppningen är att flytten ska finnas med i den nationella transportplanen som släpps nästa vår. Transporterna på våra vägar kommer att öka enormt, både med satsningarna i Skellefteå, men även det som sker i Luleå där Hybrit ska bygga en anläggning för fossilfri vätgas, säger Lorents Burman.

Omdragningen av E 4 kommer dock att vara omgiven av andra kostnader för kommunen. 

– Vi kommer ju att behöva bygga om gator och bygga avfarter och så vidare. 

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå, säger att från Moderaternas håll är man självklart mycket nöjda att kommunen slipper medfinansiera omdragningen av E 4. 

– Det är jättebra att den är struken från överenskommelsen, sett till hur gammal den är, summorna har ju förändras betydande sedan vi tog besluta om skrivelsen, säger han.

Samtidigt håller han inte med om att kraven på medfinansiering bara skulle ha kommit från den borgerliga regeringen med Reinfeldt. 

– Man kan konstatera att under lång tid, både under socialdemokratiska och borgerliga regeringar, fanns det krav på medfinansiering av nationell infrastruktur. Självklart olika grader hos olika regeringar, men det fanns där innan den borgerliga regeringen med Reinfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!