Ingripandet av polisens insatsstyrka väckte stor uppmärksamhet eftersom det skedde dagtid tisdagen den 25 september inför flera förbipasserande i centrala Skellefteå.
Tre dagar senare häktades tre män för delaktighet i det misstänkta människorovet, där en person ska ha förts bort i en bil natten mellan måndag och tisdag.
Här är några av Norrans artiklar från förra veckan:
Nattliga kidnappningsdramat i Skellefteå: Två av männen riskerar minst fyra års fängelsePolisinsatsen på Storgatan – flera män misstänks för människorov: ”De utreds även för andra brott”Norran kan i dag berätta varför polisen använde sig av insatsstyrkan när männen greps.
Ett tungt vägande skäl till det kraftfulla agerandet av polisen var att en av de som var eftersökta för människorov var en 27-årig Skelleftebo som under åren dömts för ett flertal brott, däribland rån och olaga hot.
De två senaste domarna mot mannen har dessutom haft en gemensam nämnare: hagelgevär.
2014 dömdes han för bland annat grovt vapenbrott, innehav av ett hagelgevär som han stulit samma sommar i en by söder om Skellefteå.
När 27-åringen greps förra veckan hade han varit ute i friheten bara några dagar efter att han avtjänat ett fängelsestraff för bland annat rån, grovt vapenbrott, olaga hot och övergrepp i rättssak, brott som utfördes under drygt en månad i början av 2016.
Påföljden blev fängelse i tre och ett halvt år. Det allvarligaste brottet var personrånet mot två män.
27-åringen dömdes för att, maskerad med en scarf, hotat två män i en lägenhet i Skelleftehamn den 31 januari 2016. Rånet skedde genom att han på nära håll riktat ett avsågat hagelgevär mot männen och tagit deras mobiltelefoner.
Joakim Oja vid polisen i Skellefteå påpekar:
– Människorov är ett väldigt allvarligt brott. Till skillnad från olaga frihetsberövande så innebär människorov att det finns en brottsplan, en tanke med själva bortförandet. Det kan handla om att skada offret eller kräva denne med pengar.
27-åringen hade bara varit ute i frihet i några dagar. Kommentar till de nya brottsmisstankarna och hur insatsstyrkan agerade?
- Det är naturligtvis väldigt olyckligt med ett så snabbt återfall i brott. När det blir sådana här personer som vi ska ingripa mot gör vi alltid en risk– och hotbedömning. Är det då en person som vi vet tidigare har haft vapen så väljer vi personal utifrån det ingripande som ska utföras.
Vad ligger bakom att brottsoffer förs bort på det här sättet?
– Vår erfarenhet är att misstänkt och målsägande har någon form av relation till varandra. Det kan handla om skulder eller händelser som ibland ligger långt tillbaka i tiden. Att det handlar om personer som är okända för varandra är extremt ovanligt, svarar Joakim Oja.
Advokat Erik von Ahn: Det jag kan säga är att min klient förnekar misstanken om människorov, misshandel och övergrepp i rättssak. I övrigt kan jag inte lämna några kommentarer.