Tar över golfrestaurangen – öppnar Forks & Knives

Till veckan är det nypremiär för golfrestaurangen på Rönnbäcken. Den gamla menyn ersätts av norrländsk vilt och husmanskost när Michael Engzell tar över rodret och öppnar Forks & Knives. ”Vi tar Jokkmokk till golfbanan”, säger han.

”Vi ville få med den här restaurangkänslan, att vi har gjort något eget, satt vår prägel på stället”, säger Michael Engzell om den nya inredningen.

”Vi ville få med den här restaurangkänslan, att vi har gjort något eget, satt vår prägel på stället”, säger Michael Engzell om den nya inredningen.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-04-30 20:45

Han tog över lokalen den 1 mars och sedan dess har han satt sin prägel på väggar och inredning.

– Jag har suttit här mycket på kvällarna och funderat, och pratat med kockar och kollegor om vad vi vill satsa på. Det enda vi alltid har vetat är att vi ville få med det norrländska och det klassiska, det är lite vår stil.

Menyn innehåller både vilt och husmanskost, blandat med mer traditionell mat för golfare.

– Det blir helt och hållet vår egen meny, även om vissa rätter liknar de som funnits tidigare. De som drev det här stället tidigare har gjort ett fantastiskt jobb så det är stora skor att fylla. Vi får hoppas att vi lyckas. 

Till veckan öppnar lunchrestaurangen och öppettiderna utökas så fort golfbanan drar igång för säsongen. Bland annat serveras paradrätten från hotellet i Jokkmokk, där den har funnits på menyn sedan mitten av 90-talet.

– Den kallas Jokkmokkspannan, en renskavsrätt som serveras direkt i en panna som tallrik. Den är populär och har blivit ett stående inslag där uppe så vi tar med oss den hit, säger Michael Engzell.

undefined
En del sittplatser har försvunnit på grund av coronapandemin, men Michael Engzell säger att uteserveringen kompenserar för tappet.

Under högsäsongen kommer som mest åtta till tio personer arbeta vid restaurangen och i kiosken.

– Vi har en kock med oss från Fågelbro Golf & Country Club i Stockholm som bidrar med den traditionella golfmaten medan andra kompletterar med det norrländska. 

Det finns planer på att anordna temakvällar så fort det tillåts.

– Vi kommer köra lite grillkvällar och annat, bara det blir så att coronapandemin släpper lite. Just nu handlar det mest om att anpassa sig till reglerna och göra allt så coronasäkert som möjligt. 

Michael Engzell är ursprungligen från Älvsbyn och har arbetat i hotell- och restaurangbranschen i hela sitt liv. Han driver sedan en tid tillbaka Polar Hotel i Älvsbyn och Hotell Jokkmokk. För fem år sedan flyttade han till Morö Backe på grund av kärleken, där han fortfarande bor kvar med familjen.

– Det känns skönt att få göra någonting på hemmaplan. 

Han är själv golfspelare, och har länge tyckt att det hade varit en rolig utmaning att få driva restaurang på en golfbana.

– Det är någonting nytt, ett kul projekt att få jobba med. Det är mycket med service, och gemenskapen, att ha lite koll på hur det funkar när man går en golfrunda och vad folk vill ha. Det blir lättare att förstå sig på det om man är golfare själv. 

undefined
Restaurangen är en del av flera förändringar ute på Rönnbäcken. Bland annat är en ny klubbchef, tränare och banchef på plats. ”Jag tror att det blir en kul gemenskap, att få utveckla klubben tillsammans till någonting bättre”, säger Michael Engzell.

Målet på sikt är att golfrestaurangen ska kunna vara öppen året runt, även när golfbanan har stängt för säsongen.

– Det vore roligt. Det är väl maten som ska locka i så fall, det ligger ju lite utanför stan. Jag vet att i Piteå så serverar de lunch året runt. Men det är något år framåt i tiden i så fall, pandemin ska få försvinna helt och hållet och stan ska få växa till sig lite med Northvolt-expansionen. 

Du driver två hotell i Norrbotten och nu en golfrestaurang här i stan. Har du några andra planer?

– Jag har mycket planer och tankar, men man får se vad framtiden utvisar. Jag gillar att driva företag och brinner för hotell- och restaurangbranschen. Jag vill fortsätta utvecklas med fler anläggningar och enheter. Det är ett löpande projekt, säger Michael Engzell och fortsätter:

– Skellefteå är förmodligen Sveriges hetaste stad just nu. Jag är glad att jag flyttade just hit, och det ska bli roligt att vara med när den växer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!