Nya vårdplatser öppnar: Behöver inte längre stafetter – ”Gott söktryck på tjänsterna”

Kirurgavdelning åtta på Skellefteå lasarett öppnar åtta vårdplatser på helgen från denna vecka. Nu slipper patienter flytta till andra avdelningar.

Lotta Hjelte Löfgren tycker att den nya situationen är positiv för hela regionen då kirurgen numera är en länsklinik.

Lotta Hjelte Löfgren tycker att den nya situationen är positiv för hela regionen då kirurgen numera är en länsklinik.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2019-08-27 07:00
undefined
Lotta Hjelte Löfgren tycker att den nya situationen är positiv för hela regionen då kirurgen numera är en länsklinik.

Kirurgavdelningen har tidigare haft stängt på helgerna. Det innebär att patienter som opererats och ligger där har behövt flytta till andra avdelningar på Skellefteå lasarett. Ibland även till avdelningar som normalt inte har kirurgpatienter.

– Senaste året har vi behövt flytta mellan fyra och tio patienter på fredagarna, säger avdelningschef Lotta Hjelte Löfgren.

Hon påpekar att det förutom att det är logistiskt knepigt så är det även en patientsäkerhetsrisk.

Men nu har avdelningen lyckats anställa sex nya sjuksköterskor och fyra nya undersköterskor, vilket innebär att de kan bemanna även helgtid.

Hur har ni lyckats rekrytera så många?

– Vi hade tjänster ute under våren och har haft ett gott söktryck. Kanske har vi ett gott rykte. Det är vad jag får höra när man söker jobb. Vi har också studenter som gör praktik på avdelningen och de vill ofta fortsätta jobba här, säger hon.

Gott samarbete mellan yrkeskategorier, god sammanhållning och bra inskolning är några saker Lotta Hjelte Löfgren framhåller som vinnande koncept.

Den nya personalen kommer från kommunen, medicinavdelningen och är nyutexaminerade.

Positivt för ekonomin

Avdelningen har heller inte längre behov av stafettläkare.

– Beslutet togs om att regionen inte skulle ha stafettläkare från första januari. Vi har sedan dess bara haft en enstaka stafettvecka under sommaren. Det är likadant där. Vi har de som gör sin ST- och AT-tjänstgöring här och ser att det är en väl fungerande arbetsplats. Det gör det enklare att rekrytera, säger Lotta Hjelte Löfgren.

Att anställa stafettläkare är dyrare än att ha fast anställd personal, vilket påverkar ekonomin positivt.

– Regionen går minus på bland annat personal. Vi känner såklart av det. Vi måste konstant pussla med verksamheten. Det finns förstås ekonomi i att ha fast personal, som också vill stanna kvar. Personalen är också vår största tillgång, det ska man inte glömma bort, säger Lotta Hjelte Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!